TrosKompas

De dierenarts

Een droge, hete zomer

We worden sinds mei getrakteerd op heerlijke temperaturen, maar de natuur heeft het zwaar om te kunnen overleven. Dit geldt voor bomen en planten, maar zeker ook voor dieren.

Mijn woning bevindt zich aan de rand van de Hoge Veluwe, een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Dit stukje Nederland geeft mij elk seizoen een andere aanblik en biedt de dieren die hier leven elke keer andere leefomstandigheden.

Uitgedroogde poelen
De zomers van tegenwoordig lijken langer, heter en droger te worden en dat is voor de in het wild levende dieren een grote uitdaging. Over de hele Veluwe zijn er plassen en waterpoelen. Voor een deel zijn die van nature ontstaan, voor een deel zijn ze speciaal voor de dieren aangelegd. In deze kurkdroge periode vallen ze één voor één droog en moeten de dieren op zoek naar ander water.
 
Ze wachten erop
Natuurbeheerders ondersteunen de dieren door de waterpoelen bij te vullen met tractoren met enorme watertanks. In sommige dorpen doen mensen van de vrijwillige brandweer dit werk. Tienduizenden liters water worden er, soms wekenlang, in de waterpoelen gespoten. De dieren weten precies wat er gebeurt, want zodra het materieel weg is, komen ze uit hun beschutting om te drinken en af te koelen.

Help ook de kleintjes
Ook de kleine dieren in uw eigen omgeving, zoals vogels, muizen en egels, hebben nu ondersteuning nodig. Water is schaars, terwijl ze ook al naarstig op zoek moeten naar eten. Door de droogte komen bessen namelijk niet of slechts ten dele tot ontwikkeling en komen er bijvoorbeeld minder rupsen uit de eieren of verdrogen ze. Zorg daarom voor een volle schaal met water in uw tuin waar de dieren makkelijk bij kunnen. Dat biedt drinken en vogels beleven er ook nog badderplezier aan. En dat is voor ons leuk om naar te kijken!

 

WEETJE

Zorg ook voor voldoende vers water voor uw huisdier. Extra bakjes in de tuin en bij het eten zijn echt noodzakelijk.

TK1830_24_25_01

 

© Getty images