TrosKompas

RONREIZEN

Het Sitges van Koos van Plateringen

Koos van Plateringen, bekend van onder andere ‘Shownieuws’, gaat samen met zijn levenspartner Ton de hele wereld over. Hun favoriet binnen Europa is Sitges, bij Barcelona.

Koos van Plateringen reisde van rode loper naar rode loper om de sterren voor ‘Shownieuws’ te ondervragen en was daarom vaak op Ibiza. Tegenwoordig kom je hem daar niet meer tegen, maar des temeer op het veel ‘gewonere’ Spaanse Sitges, dat zijn hart veroverd heeft. “Wat Zandvoort is voor de Amsterdammers, dat is Sitges voor de inwoners van Barcelona: een gezellig kustplaatje vlakbij een wereldstad. Wat ik er zo leuk vind is de doe-maar-normaal-mentaliteit. Het is echt niet overal hip, al heb je er wel van die typische homobarren. Maar er lopen ook gewoon gezinnen en stellen.”

Paella
“De boulevard is gezellig. Stop dan eens bij Santa Maria, een iconisch hotel met restaurant dat al sinds de jaren vijftig vrijwel dezelfde menukaart heeft. Doe hier niet moelijk; bestel gewoon paella. Het restaurant ziet er niet uit, maar het eten en de bediening - met oudere obers - is top. Het is heel geloofwaardig als zo’n wijze gastheer zegt: ‘Neem gewoon onze klassieker, want voor de paella komen de mensen al jaren bij ons.’

Sitges is echt een lief plaatsje. Er is geen hoogbouw en ook nog geen massatoerisme. Het is makkelijk aan te vliegen en ligt op een half uurtje van Barcelona. Best betaalbaar ook. Voor mij heeft het de ideale mix voor een lekker lang weekend: stedentrip én strand.”

IMG_0343a_1