TrosKompas

RONREIZEN

Het Verona van Hans Smit

Hans Smit presenteerde eerst ‘Het Jeugdjournaal’ en kwam via ‘Ontbijtradio’ bij ‘Opium’, het kunst- en cultuurmagazine van de AVRO. De journalist vindt het heerlijk om te fietsen door Italië.

Op het stalen ros van Verona naar Venetië, Padova, Ferrara en weer terug; samen met zijn vriendin trapte Hans vorige zomer de nodige kilometers weg in Noordoost-Italië. “Je gaat over heel smalle dijkjes in de natuur, als alternatief voor die verschrikkelijke drukte in de grote steden. We fietsten in de mooie en lekker platte Po-vlakte. Venetië en Padova liggen daar, mooie steden. We hebben zelf een route uitgestippeld en zaten op volgepakte fietsen, want we hadden tent en slaapzakken mee. In dat gebied in Italië heb je de campings overigens niet voor het uitkiezen.”

Uniek uitzicht
“Venetië is een fantastische stad, maar zo druk. Zelfs de gondels varen in file door de kanalen. Verona, ons begin- en eindpunt, is ook een aanrader, zeker met die oude arena. We zijn niet naar een opera geweest, maar dat staat nog wel op de verlanglijst. Onze camping lag helemaal boven op de berg, met uniek uitzicht op Verona en alle kronkelende steegjes, echt een paradijselijke plek. Op de fiets beleef je zo’n rondreis echt anders.

 

Foto Hans Smit: © ANP

Beeld: © Getty Images