TrosKompas

RONREIZEN

Het Noord-Korea van Lex Harding

Ex-diskjockey Lex Harding (73), van wie recent het boek ‘Lex, 50 jaar media en popcultuur’ verscheen, reisde naar het “absurde” Noord-Korea. Waarom? “Omdat het kan!”

Het is onzin om te denken dat het onmogelijk is om op vakantie te gaan naar Noord-Korea, vertelt Lex Harding. “Je kunt gewoon een georganiseerde reis boeken. Meestal zijn het groepsreizen, maar daar houd ik niet zo van. Daarom ben ik met mijn buurman gegaan. Eenmaal op het vliegveld aangekomen moet je je telefoon inleveren. Vervolgens word je naar een bloemenstalletje gereden. Daar mag je - of eigenlijk: móét je - een bosje bloemen kopen. Dat bosje leg je bij het standbeeld van de ‘grote leider’ Kim Il-sung. Ook is het de bedoeling dat je voor hem buigt. En pas op, als je wegloopt moet dit achteruit! Niemand mag met zijn rug naar hem toestaan. Heerlijke poppenkast, waar ik me niet tegen verzet.’’

Stille hoofdstad
“Je mag in Noord-Korea niet zomaar foto’s maken, daarvoor moet je echt goedkeuring hebben van je begeleiders. Af en toe is er een speciaal fotomoment. Ik heb veel foto’s gemaakt in Pyongyang, de fascinerende hoofdstad waar vrijwel niets gebeurt. Mensen kunnen namelijk niet vrij reizen, ze hebben altijd toestemming nodig - zelfs voor een klein busritje. Hoewel er amper verkeer is, zijn de wegen perfect onderhouden. In Pyongyang moet je zeker met de metro gaan. Let vooral op de wanden, die zijn werkelijk schitterend betegeld met mozaïek.”

Zin in een fietsvakantie?
In de auto zoeven de mooiste landschappen in sneltreinvaart aan je voorbij. Op de fiets is dat heel anders. Alles wat je onderweg tegenkomt, kun je rustig in je opnemen. En het is nog gezond ook. Onze fietsexpert Bart Sitters heeft verschillende van zijn reizen beschreven op ronreizen.nl.

Unknown