TrosKompas

Freek Vonk

Reuzenteju

Ik ben in Suriname, een van mijn favoriete plekken op de wereld. Terwijl ik door de jungle loop, hoor ik wat geritsel tussen de bladeren; Een gebandeerde reuzenteju!

Er bestaan iets meer dan 6.000 soorten hagedissen, en reuzenteju’s behoren tot de grotere soorten. Ze kunnen inclusief staart een dikke meter lang worden. Het zijn vleeseters en ze vallen alles aan wat in hun bek past, vooral kikkers; daar zijn ze gek op. Driekwart van hun prooien bestaat uit gewervelde dieren. Naast kikkers eten deze jongens ook knaagdieren, andere reptielen en vogels. Verder pakken ze ook eieren, weekdieren, grote insecten, larven van insecten en zelfs elkaar. Ze zijn dus kannibalistisch. Het is voor jonge tejus dus belangrijk om snel groot te worden, zodat ze niet zelf een lekker hapje worden voor soort-genoten. Jonkies hebben daarom veel eiwitten nodig. Vooral als ze klein zijn, hebben ze daarom behoefte aan vlees. Op het menu staan dan wel voornamelijk ongewervelde diertjes, zoals sprinkhanen en insectenlarven, maar daar groeien ze lekker op.

Superzwemstaart
Als ze wat groter zijn, wordt het tijd voor steviger prooien. Reuzenteju’s lopen vaak langs en in ondiep water van beken en rivieren, op zoek naar eten. Ze staan erom bekend schildpaddennesten leeg te roven op stranden aan de kust. Ze graven de eieren gewoon uit met hun poten en lange nageltjes. Maar ze moeten zelf ook uitkijken, want er zijn genoeg dieren in deze jungle die graag een hapje teju lusten, zoals grote roofvogels, slangen, kaaimannen, ocelotten en zelfs jaguars. Als teju’s bedreigd worden, rennen ze vaak snel naar het water; ze springen erin en spoeden zich naar de overkant. Teju’s kunnen prima zwemmen, daarbij gebruiken ze hun lange staart als buitenboordmotor. Wat een fantastische hagedis is dit. Ik laat deze jongen lekker met rust en loop verder de jungle in!

BANNER_FREEK

Beeld: © Getty Images