TrosKompas

Freek Vonk

Mestkevers

Je zou het niet zeggen, maar mestkevers zijn echte krachtpatsers. Ze horen misschien wel tot de sterkste insecten uit het dierenrijk. Waarom? De bolletjes mest waar ze in de bloedhete Afrikaanse zon mee rollen, zijn soms wel vierhonderd keer zwaarder dan zijzelf. Wat een discipline!

Je vraagt je misschien af waar deze kleine diertjes zo’n Bijbelse straf aan verdienen. Maar ik kan je vertellen dat rollen met schijt voor deze torretjes helemaal geen straf is. Poep is hun alles! Ze gebruiken die mest als woning, kraamkamer en voedsel voor hun jongen en zichzelf. Hmm… lekker hoor, zo’n dampende olifantenbolus voor ontbijt! Toch gaat niet alle kak er als zoete koek in. Geen enkele mestkeversoort, en dat zijn er nogal wat, moet het hebben van de stront van vleeseters. Nee, mestkevers kiezen alleen vegetariërs uit als ehm… donateurs. En hoe verser, hoe beter. Ze moeten er dus snel bij zijn, want: op is op.

Multifunctioneel

Ik kijk vol verwondering toe hoe het kevertje voor mij haar meesterwerk in een verrassend hoog tempo voor zich uit duwt met haar achterpoten. Haar kop is naar de grond gericht. In deze hand-standhouding kan ze het makkelijkst kracht zetten. Deze dame heeft een duidelijke missie. Eerst rolt ze het drollebolletje naar een geschikte plek en dan begraaft ze die en legt ze er een eitje in. Onder de grond blijft de poep lekker smeuïg en vers voor als de hongerige larve straks uitkomt. Dit maakt mestkevers vet belangrijk voor het ecosysteem. Mestkevers zijn eigenlijk de rioolwerkers en tuinmannen van de Savanne in één. Ze ruimen de vieze stinkende poep vol ziektekiemen op en terwijl ze dat doen, bemesten ze de grond en maken ze de boel meer vruchtbaar. Hoe mooi is dat? Mestkevers zijn dus allesbehalve schijtbeesten!

 

Beeld © Getty Images