TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

De film van Ome Willem

Op 16 januari 1974 verscheen ‘De film van Ome Willem’ op de Nederlandse beeldbuis. Deze week is dat dus precies vijftig jaar geleden.

Vijftien jaar lang genoten kinderen van de personages Teun (Jennifer Willems), Toon (Aart Staartjes) en August (Pieke Dassen), en natuurlijk van Ome Willem (Edwin Rutten). Elke aflevering begon met Ome Willem die door een papieren deur de studio inliep, waarna hij riep: “Dag lekkere rakkers van me” en “Joepie de poepie!”. Daarna begroette hij de orkestleden, de Geitenbreiers, waaronder papjes-Geitenbreier (Frank Noya) en de grote grijze Geitenbreier (Harry Mooten), die altijd een kus op zijn hoofd kreeg. Vervolgens ging Ome Willem achter het drumstel zingen en zong hij uit volle borst: “Luister even wat ik roep, lust jij ook een … broodje poep?”. Daar reageerde hoofd-Geitenbreier (Harry Bannink) achter de piano altijd op met: “Ah bah, Ome Willem, een broodje poep, dat vinden de kinderen vies!”

207 afleveringen met vuist op vuist

De liedjes en sketches in de afleveringen waren altijd gebaseerd op een bepaald thema dat dicht bij de belevingswereld van kleuters stond. Er was ook een buitenfilmpje waarin Ome Willem zogenaamd alleen op pad ging, en er was poppenkast met Jan Klaassen, Katrijn en Jantje. Wanneer de ‘rekels’ of ‘rakkers’ in het publiek iets te enthousiast reageerden, dan riep Ome Willem altijd: “Ro ra rillen, ga maar zitten op je billen”. Het gebeurde soms dat kinderen tijdens een liedje of sketch riepen dat ze moesten plassen. Dan werden ze verwezen naar een plas-Geitenbreier die buiten beeld stond. Iedere uitzending werd afgesloten met het lied ‘Deze vuist op deze vuist’. Na zestien seizoenen stopte het populaire kinderprogramma op 14 mei 1989. Behalve op televisie was Ome Willem ook jarenlang in het theater te zien. Vanaf 2000 werden de afleveringen tijdens schoolvakanties door Z@ppelin herhaald. Ome Willems uitspraken ‘joepie de poepie’ en ‘grote grijze geitenbreier’ werden in 2022 in De Dikke Van Dale opgenomen.

 

Beeld © Kippa/ANP