TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Flamboyante Adèle Bloemendaal

De getalenteerde actrice, cabaretière en zangeres Adèle Bloemendaal stond bekend om haar Amsterdamse ‘volkse’ typetjes. Haar nasale stemgeluid en haar volle schaterlach zullen velen vast uit duizenden herkennen. Adèle Maria Hameetman werd op 11 januari 1933 geboren in Amsterdam.

Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met een ingenieur die Bloemendaal heette. Na hun scheiding behield ze zijn naam. Ze was kort getrouwd met de Amerikaans-Nederlandse danser, zanger en acteur Donald Jones, met wie ze hun zoon John Jones kregen. Adèle speelde van 1958 tot 1963 bij diverse toneelgezelschappen en cabaretgroepen, waaronder een van Johnny Kraaykamp sr. In 1960 maakt ze haar televisiedebuut in ‘Alle gekken kijken’. Daarnaast was ze regelmatig te gast in de ‘Weekendshow’ van Johnny en Rijk. Ze speelde talloze rollen in populaire series als ‘’t Schaep met de 5 Pooten’, ‘Citroentje met suiker’, ‘Het zonnetje in huis’ en ‘De brekers’. Naast de vele populaire liedjes uit verschillende televisieseries scoorde ze enkele carnavalshits zoals ‘Een lijster in de la’. Om van het ‘volkse vrouwentype’-imago af te komen, maakte ze in de jaren tachtig een aantal succesvolle one-womanshows waaronder ‘Adèle’s keus’. Ook deed ze mee aan de fitnesshype en bracht ze ‘Adèle’s fitness boek’ uit.

BROS-reclame

Adèle sprak openlijk over haar bezoekjes aan de plastisch chirurg. Ze vond namelijk dat mensen vast niet wilden kijken “naar een komiek met een gezicht als een treurwilg”. Op 50-jarige leeftijd liet ze zich pikant fotograferen voor het blad Playboy. In de jaren tachtig werd ze nog bekender door het komische reclamespotje waarin ze zittend in een bubbelbad reclame maakte voor Bros-chocolade. In 1999 kreeg ze haar eerste beroerte en een jaar later tijdens een voorstelling een licht hartinfarct. Ze sprak toen met dubbele tong, waardoor het publiek dacht dat ze dronken was en haar uitjoelde. De flamboyante Adèle Bloemendaal was ruim een halve eeuw actief op televisie en in het theater. De grand old lady van de komedie overleed op 21 januari 2017 op 84-jarige leeftijd. Over haar leven verscheen onlangs het boek ‘Aaah! Dèle’ van Jacques Klöters.

 

Foto: ANP/KIPPA