TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Pistolen Paultje

De Amsterdammer Paul Anton Wilking (1924-2005), alias Pistolen Paultje, staat bij menigeen in het geheugen gegrift als de charmante crimineel die slechts handelde in ‘klokkies’, wapens, afluisterapparatuur en vervalste schilderijen.

Hoe zijn leven er precies uitzag is onduidelijk, maar hij trakteerde zijn vrienden, onder wie BN’ers Rijk de Gooyer, Rudi Carrell en zanger Willy Alberti, regelmatig op smeuïge verhalen over zijn avonturen. Zo zou hij in de Tweede Wereldoorlog sectiecommandant van de verzetsgroep Melchior zijn geweest en geweren van de Duitsers hebben gestolen. Iets wat nooit bevestigd is. Na de oorlog ging hij verder met de wapenhandel, wat hem de bijnaam Pistolen Paultje opleverde. Hij beweerde altijd dat hij wapens had verkocht aan Kongo, Algerije en Cuba, omdat hij ‘niet van onderdrukking hield’. Wat in elk geval zeker is: hij handelde in gestolen wapens en had ze ook in zijn bezit. Dat leverde hem tweemaal een veroordeling op. In inter- views en in zijn autobiografie ‘De roerige wereld van Pistolen Paul’, geschreven door Martin van Amerongen, pochte hij graag: hij zou de Griekse premier Andreas Papandreou het land uit hebben gesmokkeld, omdat die fascistische kolonels achter zich aan had zitten.

Boevenstreken

Wilking richtte in 1968 de knokploeg Organisatie ter Bestrijding van Wreed­heden jegens het Dier op. Want als de ongekroonde koning van de onderwereld iets erg vond, was het wel dierenmishandeling. Zodra hij een melding kreeg, stuurde hij er zijn ‘psychologen’ op af. In 2002 beschuldigde Peter R. de Vries hem ervan dat hij handelde in valse schilderijen van wijlen Herman Brood. Dat hij handelde in beroemde schilderijen heeft Wilking overigens nooit ontkend. Hij liet ze voor een appel en een ei naschilderen, waarna hij ze – naar eigen zeggen – aan ‘Amerikanen, boeren, burgers en buitenlui’ verkocht. De laatste jaren van zijn leven leefde hij teruggetrokken. De ruwe bolster met een blanke pit ging, zoals hij het zelf altijd noemde, ‘lawaaien’ (naar de hemel gaan) op de leeftijd van 81 jaar.

 

Foto: ANP