TrosKompas

Freek Vonk

Madagaskarwever

Ik ben op Madagaskar en zie een prachtig flesvormig nestje aan een tak hangen. Dan komt ineens de maker aangevlogen: een klein, knalrood vogeltje. Een madagaskarwever!

Indruk maken op wevervrouwtjes doe je niet zomaar. Wat heb je daarvoor nodig? Prachtige veren, en vooral: een goede set vaardigheden. Ook moet je hard kunnen werken, want het bouwen van zo’n spectaculair koepelvormig nestje is niet makkelijk. De vrouwtjes steken amper een pootje uit, je staat er als vent zo goed als alleen voor. Uiteindelijk valt of staat je succes als vrouwenveroveraar toch volledig met je bouwskills. De vrouwtjes vliegen af en aan om alle nestjes te beoordelen. Is de dame onder de indruk van een bouwwerk? Dan blijft ze hangen. Stelt het nestje niet zo veel voor? Dan gaat ze snel door naar de buurman en kan het mannetje de boel afbreken en weer opnieuw beginnen. Wevermannetjes hebben het niet makkelijk.

Aandachttrekkers

Naast het bouwen van nestjes zijn verkooppraatjes natuurlijk ook ontzettend belangrijk om vrouwtjes binnen te halen. De grote truc: opvallen! Tijdens het broedseizoen zijn de mannetjes hun eigen uithangbord. Ze hebben een prachtig rood verenkleed en hangen al tjirpend en fladderend aan de buitenkant van het nest om de aandacht van vrouwtjes te trekken. Alle vrouwtjes zijn welkom om binnen een kijkje te komen nemen. Na het broedseizoen verliezen de mannen hun schitterende, kleurrijke verenkleed. Ze zijn dan weer, net als de vrouwtjes, bruinig van kleur. De reden is simpel: met een vuurrood jasje aan is de kans groter dat je de aandacht trekt van een roofdier. Tijdens het paarseizoen nemen de mannetjes dit risico voor lief, want ze moeten natuurlijk een vrouwtje scoren. Maar buiten het paarseizoen is dit het risico niet waard, hoe mooi hun verenkleed ook is. Maar volgend jaar is het weer zover: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

 

Beeld © Getty Images