TrosKompas

Freek Vonk

Naakte molrat

De naakte molrat. Je zou denken dat het een verzonnen naam is. Maar niks is minder waar! En niet alleen de naam van dit bijzondere dier is vreemd...

Je vindt naakte molratten alleen in de Hoorn van Afrika. En als je er eentje over de savanne zou zien hobbelen, zou je bijna denken dat het een buitenaards wezen is. Met hun kale en roze huid, lange gele voortanden en minuscule kraaloogjes verdienen deze eigenaardige knaagdieren absoluut geen schoonheidsprijs. Maar dat maakt ze zelf niets uit, want ze zijn zo goed als blind! Ze leven onder de grond, in tunnels die ze zelf graven door met hun lange, sterke voortanden grond weg te hakken. Sommige tunnels lopen net onder het oppervlak, andere meters diep onder de grond. Ze zijn dus moeilijk te vinden en staan al jaren op mijn lijst van dieren die ik nog een keer in het wild wil filmen.

Lang Leve de Koningin

Deze rimpelige nudisten houden van gezelligheid en leven in enorme kolonies van tientallen tot soms wel honderden dieren. Er is echter maar één koningin, en haar enige taak is het krijgen van naakte molratbaby’s. Haar onderdanen verzorgen de kleintjes, verzamelen het eten, en onderhouden de gangenstelsels. Om romantische akkefietjes onder het ‘gewone volk’ te voorkomen, heeft de koningin iets slims bedacht. Met een stofje in haar urine zorgt ze er hoogstpersoonlijk voor dat al haar nakomelingen onvruchtbaar worden gehouden. De koningin zelf daarentegen stopt nooit met het krijgen van baby’s, tenzij ze natuurlijk overlijdt. Dan kan ze ook haar onderdanen niet meer onvruchtbaar houden en barst de strijd los over wie de nieuwe koningin wordt. Tot haar dood neemt de vruchtbaarheid van de koningin niet af, zoals bij ons. Zij kan haar hele leven eicellen fabriceren, waardoor zelfs een bejaarde molratkoningin nog steeds jonkies kan krijgen. En aangezien naakte molratten meer dan dertig jaar oud kunnen worden, wat ze de langst-levende knaagdieren ter wereld maakt, kan een koningin in haar leven duizenden baby’s krijgen. Een bijna eindeloze voorraad onderdanen om over te regeren, hoe handig is dat!

 

Beeld © Getty Images