TrosKompas

Freek Vonk

Jaguar

Ik vaar met mijn kano door de Pantanal in Brazilië, wanneer ik ineens twee goudgele ogen opmerk, die me intens aanstaren vanaf de oever. Het is mijn geluksdag; een jaguar!

Jaguars zijn fenomenale jagers. De naam ‘jaguar’ betekent ‘hij die doodt in één sprong’. Een goed gekozen naam, want jaguars sprinten niet achter hun prooi aan om vervolgens de keel dicht te knijpen, zoals leeuwen dat doen. Nee, deze machtige katten houden er een heel andere methode op na; het zijn hinderlaagjagers. Een nietsvermoedende prooi wordt stilletjes in de gaten gehouden, vanuit de bosjes of van bovenuit een boom. Vervolgens bespringen jaguars hun prooi van achteren en doorboren de schedel met krachtige kaken en joekels van hoektanden. De prooi is op slag dood, nog voordat die beseft wat hem overkomt.

Nekbeet

Deze sluwe manier van jagen is een evolutionaire aanpassing aan het dieet van jaguars. Deze katten grijpen namelijk niet de minste prooien. Bovenaan hun menu staan pekaries, zwijnachtige dieren die niet alleen zichzelf maar ook hun familieleden met hand en tand verdedigen. In zijn eentje maakt een jaguar geen schijn van kans tegen een groep woeste pekaries. Maar na een snelle, dodelijke nekbeet kan de kat zich terugtrekken en later, wanneer de kust veilig is, de buit ophalen. Een jaguar draait zijn poot er ook niet voor om, om grote en gevaarlijke reptielen te grijpen zoals reusachtige kaaimannen en gigantische anaconda’s. Het is de enige soort kat die daar zelfs regelmatig op jaagt.

Krachtige kaken

Jaguars zijn tot de tanden gewapend om snel werk te maken van gevaarlijke prooien. Niet alleen met fantastische camouflage, maar ook door hun bizar robuuste kop. Jaguars zijn uitgerust met, relatief tot hun grootte, de meest krachtige kaken van alle katten. Hun snuit is extra kort, waardoor de kaken als een nóg krachtiger hefboom fungeren. Vergelijk het met een korte en daardoor krachtige tuinschaar. Die hoektanden breken door het hardste pantser heen. Een jaguar bijt een schildpad in tweeën alsof het een crackertje is en breekt de nek van een prooi als een lucifer. Deze dodelijke combinatie van het verrassingselement en die pure kracht, maakt jaguars de meesters van de jungle!

Beeld © Getty Images