TrosKompas

Freek Vonk

Snuffelslangen

Sri Lanka, een land dat anderhalf keer zo groot als Nederland is, is een hotspot voor reptielen. Er komen honderden soorten voor, waaronder deze prachtige snuffelslangen.

Snuffelslangen zijn overdag actief. Veel van hun prooien nemen hun omgeving ook voornamelijk op zicht waar, vandaar hun groene schutkleur. Ze jagen op prachtagamen en hun eieren en vangen ook gekko’s, boomkikkers, vogels en hier en daar een andere slang. Hun lange, rolronde staart slaan ze als zekering om de takken, wanneer ze tussen de bladeren op strooptocht gaan. Hun bek lijkt te smal voor wat voor prooi dan ook, maar net als andere slangen hebben ze extreem flexibele kaken.

Net sluipschutters
Er is iets wat meteen in het oog springt wanneer je een snuffelslang eens goed bekijkt. Het zijn die prachtige, goudkleurige kijkers met horizontale pupillen. Ook die streepjes zijn een aanpassing aan het boomleven. Snuffelslangen hebben een zeer goed gezichtsvermogen. Vergelijk je de scherpte van het beeld dat een oog met een ronde pupil ziet met het beeld dat zij zien, dan winnen zij. Dat komt doordat bij ronde pupillen al het licht, van alle golflengten en kleuren, wordt geleid naar één centraal punt op de lens die achter het oog zit. Alleen dat punt van de lens wordt intensief gebruikt voor het scherpe zicht. Bij een horizontale spleetpupil wordt echter de hele breedte van de lens voor het scherpe beeld gebruikt. Snuffelslangen zien zelfs gecamoufleerde prooien. Daarnaast zijn de ogen zo geplaatst dat het beeld van beide ogen deels overlapt; ze kunnen diepte zien en afstanden inschatten. De pupillen wijzen schuin naar beneden richting een lengtegroef aan iedere zijde van hun lange, smalle snuit. Het zijn net sluipschutters, die door de zoeker van hun geweer scherpstellen op hun doel. Dit zijn jagers om rekening mee te houden!