TrosKompas

Freek Vonk

Rode koningskrab

Rode koningskrabben behoren tot de grootste kreeftachtigen ter wereld; de mannetjes kunnen wel tien kilo wegen en van poot tot poot twee meter groot worden!

Koningskrabben zijn geen echte krabben: ze hebben acht zichtbare poten, in plaats van tien en zijn nauwer verwant aan heremiet-kreeften. Het voorste paar poten draagt krachtige knijpscharen. Die scharen, samen met hun pantser en vele harde stekels op hun lijf, vormen hun afweersysteem tegen roofdieren, zoals vissen en zeehonden. Helaas, eens in de zoveel tijd moeten rode koningskrabben vervellen. Dan werpen ze hun oude pantser af en kunnen ze groeien zolang hun nieuwe pantser nog niet is uitgehard. Dat is de periode waarin ze het meest kwetsbaar zijn. Vandaar dat ze dan liever bij elkaar blijven. Want als één vervellende koningskrab tussen duizenden andere is de kans kleiner dat precies jij wordt gepakt. Wanneer een rode koningskrab alle gevaren weet af te weren, kan-ie een leeftijd van wel dertig jaar bereiken.

Snoepreisje
Rode koningskrabben hebben twee manieren om aan voedsel, zoals vissen, zeesterren en schelpdieren, te komen. De brute manier is door een prooi vast te pakken met hun ene schaar en die dan levend aan flarden te scheuren door te trekken met de ander. Of ze kunnen overschakelen op de filtermodus. Dan zeven ze, met een paar van hun monddelen, piepkleine diertjes vanuit de modderbodem uit het water. Ze woelen de bodem om en het voedsel dwarrelt omhoog. Rode koningskrabben eten het meeste voedsel in de lente, wanneer ze op krachten moeten komen na de paartijd en hun laatste vervelling. Dat heeft ze allemaal veel energie gekost. En zijn er op een gegeven moment te veel rode koningskrabben in een gebied? Wordt het dus een beetje ‘te krab’? Dan gaan ze massaal op migratie naar nieuwe voedselgronden!