TrosKompas

Freek Vonk

Bananenspin

Iedereen heeft weleens van bananenspinnen gehoord, bijvoorbeeld als ze weer eens opduiken tussen een tros bananen in een supermarkt. Maar wat zijn het nu eigenlijk voor spinnen?

 

Met bananenspin wordt een van de acht Phoneutria-soorten bedoeld, grote spinnen die voorkomen in Zuid-Amerika. Braziliaanse zwerfspinnen zijn de meest bekende. Die leven niet alleen op natuurlijk terrein, maar ook in landbouwgebieden, zoals bananenplantages. Ze verschuilen zich overdag in de trossen bananen. Een spin blijft daar soms in zitten, als die geplukt worden, en laat uiteindelijk iemand aan de andere kant van de oceaan schrikken. En met reden, want ze behoren tot de giftigste spinnen ter wereld. Ze hebben een zeer sterk zenuwgif. Als iemand wordt gebeten moet-ie zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, ook al is de kans groot dat de spin een droge beet (zonder gif) heeft gegeven. Gif is voor spinnen namelijk zeer kostbaar om te maken en ze strooien het daarom ook niet zomaar rond!

Geen web-site
Braziliaanse zwerfspinnen maken geen web, maar rennen ’s nachts over de bodem om prooien te zoeken. Ze kunnen zo’n prooi óf direct bespringen of even wachten in een hinderlaag en dan toeslaan. Zo jagen ze op kikkers, hagedissen, muizen, insecten en andere spinnen. Bij dageraad zoeken ze een rustplek. Ze verstoppen zich daarin voor hun eigen vijanden, bijvoorbeeld neusberen. Wanneer een zwerfspin is ontdekt, heeft hij niet veel keuze: het wordt eerst bluffen, dan bijten. Hij richt zich op en steekt zijn voorste twee paar poten in de lucht. De rode kleur rond de gifkaken is zo goed te zien en natuurlijk is dat een waarschuwing: ‘pas op, ik val aan!’ Met een beetje geluk druipt een belager snel af. Als dat niet zo is, hebben deze zwerfspinnen nog een superkracht achter de hand. Ze springen vliegensvlug van A naar B. En bam, weg zijn ze!

Foto © GettyImages