TrosKompas

Freek Vonk

Zeeluipaard

Ik ben op de Falklandeilanden en word helemaal enthousiast als ik een roofdier zijn enorme kop boven de golven zie uitsteken, vlakbij de pinguïnkolonies: een zeeluipaard!

Zeeluipaarden zijn indrukwekkende zeehonden. Hun brede, platte muil doet reptielachtig aan en ze kunnen hun bek wagenwijd opentrekken. De grootste vrouwtjes worden bijna vier meter lang en tot wel vijfhonderd kilo zwaar. Een groot deel van hun dieet bestaat uit krill en kleine vissen. En dat bemachtigen ze op een vergelijkbare manier als baleinwalvissen doen: ze zuigen het zeewater aan en filteren dat tussen hun speciaal aangepaste kiezen. Die hebben elk de vorm van een drietand en passen precies in elkaar. Het kleine grut blijft ertussen zitten.

Pinguïns pesten
Hun snijtanden en hoektanden zijn een heel ander verhaal. Dat zijn wapens om pinguïns en jonge zeehonden mee te grijpen. Hongerige zeeluipaarden patrouilleren op plekken waar hun prooien gewoonlijk het water in springen. Als ze het slachtoffer beet hebben, zwemmen ze ermee naar het wateropppervlak. Met hun beweeglijke nek werpen ze het dier op in een boog en slaan het herhaaldelijk keihard tegen de waterspiegel tot het openbarst en in flarden uiteenvalt. Het zeeluipaard eet dan de drijvende stukken vlees op.

Als zeeluipaarden zich een beetje vervelen, lijken ze pinguïns voor de lol te pesten. Ze wachten tot een pinguïn bijna op land of ijs is en snijden deze dan keer op keer de pas af. Als zo’n pinguïn door uitputting verdrinkt, wordt-ie lang niet altijd door het zeeluipaard opgegeten.

Twee walletjes
In deze streken staan zeeluipaarden, samen met orka’s, aan de top van de voedselketen. Het is wel bijzonder dat ze net zo lief van de bodem als van de top van die keten eten! In jaargetijden waarin bijna geen zeevogels en zeezoogdieren te vinden zijn, eten ze bijna alleen krill. En wanneer alles voorhanden is, zoals nu, jagen ze veel. Zee-luipaarden eten letterlijk van twee walletjes.

 

Beeld:  Getty Images