TrosKompas

Freek Vonk

Rode Reuzenkangoeroe

Ik rijd door de outback van Australië en zie een wel heel bekend silhouet afsteken tegen de horizon. Het is een rode reuzenkangoeroe! En een jong steekt net zijn kopje uit haar buidel.

Reuzenkangoeroe’s zijn de grootste buidel-dieren ter wereld. Ze worden tot anderhalve meter groot als ze rechtop staan en 90 kg zwaar. De grootste mannetjes worden bijna twee meter. En kijk uit, want dat zijn echte kickboksers die flinke klappen kunnen uitdelen. Deze dame heeft wel andere dingen aan haar hoofd. Ze heeft een jong en is vrijwel zeker alweer zwanger. Dat gaat bij kangoeroevrouwtjes in een constante cyclus. Zo kan een vrouwtje een jong buiten haar buidel hebben rondspringen, een zogeheten ‘joey’ die in de buidel aan het ontwikkelen is en een derde die in een van de twee baarmoeders wacht om geboren te worden. Hoe gaaf is dat!

Poten als een pogostok
Rode reuzenkangoeroe’s zijn sterren in energie-besparing en recyclen. Dat moet ook wel, in dit uitdagend hete en droge klimaat. Moeders besparen energie door hun embryo’s maandenlang te bewaren in een van hun twee baarmoeders. Mocht er iets gebeuren met de joey in de buidel, dan kan een moeder dit kleintje snel vervangen door een nieuw.

Ook energiebesparend is dat kangoeroes springen in plaats van rennen: dit kost hen minder energie dan enige andere manier van voortbeweging. Hoe sneller ze springen, hoe minder energie ze verbruiken. Hun gespierde poten werken als een pogostok. Elke keer als de poten de grond raken, wordt er energie opgeslagen in de grote pezen in de poten, die ze voor een volgende sprong zullen gebruiken.

Vrouwtjes zijn kleiner, ranker en dus sneller dan mannetjes. Op hun topsnelheid recyclen rode kangoeroes 70% van hun energie. Ter vergelijking: rennende mensen komen op slechts 20%!