TrosKompas

Freek Vonk

Drieteenmeeuw

Op de Noordelijke ijszee, in de buurt van Spitsbergen, leggen we de boot aan bij een onbewoond eilandje. We beklimmen een steile heuvel en zien aan de top een hele kolonie drieteenmeeuwen.

Je kunt deze meeuwen het best herkennen aan het feit dat de uiteinden van hun vleugels een beetje in de zwarte verf gedoopt lijken te zijn. Drieteenmeeuwen eten zeedieren, vooral kleine visjes, kreeftjes en garnalen. Als ze hun prooi vanuit de lucht hebben gespot, laten ze zichzelf in de zee vallen om hem te grijpen. Drieteenmeeuwen broeden in grote groepen en bouwen hun nesten een paar honderd meter boven de grond op steile kliffen en richels. Het is bizar om te zien hoe weinig plek de meeuwen op hun nestje hebben. Maar dat maakt ze voor ons wel weer makkelijk te spotten.

“Kitti-wa-a-k!”
Deze vogels zijn niet te missen. Om de haverklap roepen ze nasaal en luid “kitti-wa-a-k!”. Hierop is ook hun Engelse naam gebaseerd: kittiwake. Wanneer diersoorten vernoemd zijn naar het geluid dat ze maken noemen we dat een onomatopee. Andere voorbeelden zijn de koekoek (vogel) en de tjiktjak (hagedis). Maar dat zijn bij lange na niet zulke druktemakers als deze meeuwen! Er komen meer dan honderd soorten meeuwen op de wereld voor, en daarvan zijn drieteenmeeuwen het talrijkst. Ze komen voor op het gehele noordelijk halfrond. Na een flinke storm kun je ze zelfs in Nederland tegenkomen. De meeste meeuwensoorten bevolken het binnenland, maar drieteenmeeuwen vind je vooral op open zee, langs de kust en – hier op de Noordpool – zelfs op het pakijs. Wat een gave oceaanvogels!

Beeld: © Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0