TrosKompas

Freek Vonk

Indische neushoorn

Ik ben in Nepal, in het prachtige Bardia National Park. Dit is een van de beste plekken ter wereld om tijgers te zien. Maar vandaag kom ik een ander dier tegen: een Indische neushoorn!

De Indische neushoorn is een van de grootste diersoorten ter wereld. Hij wordt bijna vier meter lang en twee meter hoog, en kan een gewicht bereiken van 2.000 à 3.000 kilo. Dat is net zo zwaar als een grote terreinauto. Dit exemplaar staat op een meter of vijftig bij mij vandaan, maar zelfs vanaf hier kan ik al zien wat voor tank het is. En deze jongens wil je niet boos maken. Ze zien er log en sloom uit, maar dat zijn ze zeker niet. Sterker nog, ze zijn verbazingwekkend behendig.

Hun huid lijkt uit verschillende platen te bestaan; dat is hun pantser. Maar tussen die platen is de huid heel flexibel, en beweegt-ie lekker mee. Dat zorgt ervoor dat die platen los van elkaar kunnen bewegen.

50 km/uur
Een boze Indische neushoorn haalt vijftig kilometer per uur en is dus veel sneller dan ik! Daarom sta ik ook op veilige afstand. Hij is ondertussen lekker aan het grazen langs de waterkant. Indische neushoorns zijn echte grazers en eten allerlei soorten gras en riet. Omdat ze geen snijtanden hebben, gebruiken ze hun beweeglijke bovenlip om de planten uit de grond te trekken. Maar ook al is deze jongen lekker aan het eten, hij houdt zijn omgeving continue strak in de gaten.

Ik moet ook zachtjes praten, want hij mag dan niet goed kunnen zien, hij hoort wél uitstekend. Zijn oren draaien alle kanten op, zodat hij zelfs de kleinste geluidjes nog weet op te vangen. Ik moet dus heel zachtjes laten merken hoe gaaf ik het vind om er eindelijk eentje in het wild te zien... Met mijn vinger op m’n mond fluister ik: Wat een machtig dier!

ASCII

Beeld: © Getty Images