TrosKompas

Freek Vonk

Andros rotsleguaan

Als ik met mijn bootje aankom op het Bahama-eiland Andros zie ik meteen een enorme hagedis op het strand zitten: een Andros rotsleguaan... Het is net een kleine draak!

Rotsleguanen zijn de grootste hagedissen van de Bahama’s, ze kunnen een dikke meter groot worden. Ik pak hem voorzichtig op om hem aan de camera te laten zien. Ik moet wel uitkijken dat ik niet gebeten word, want rotsleguanen hebben een bek met vlijmscherpe tanden - en megasterke kaken. Als ze eenmaal bijten laten ze ook niet makkelijk meer los. Maar die bek is niet het enige waar je voor moet uitkijken. Ze hebben ook gigantische klauwen, met nagels als dolken. Hiermee kunnen ze niet alleen goed klimmen en graven, maar ook een bedreiger open-halen. Daarnaast gebruiken ze hun staart als zweep om flinke klappen mee uit te delen. Kortom: deze jongen ziet er wellicht onschuldig uit, maar dat is-ie niet!

Prehistorisch uiterlijk
Dit is overduidelijk een mannetje. Dat kun je zien aan de keelzak, die hij kan opzetten met behulp van een klein botje. Dat doet hij om roofdieren af te schrikken, andere mannetjes weg te jagen en vrouwtjes te versieren. De rotsleguaan heeft een prehistorisch uiterlijk: een grote kop met dikke schubben, gespierde poten en een rij schubben op de rug. Als deze beesten ruzie hebben, maken ze zichzelf groter dan ze zijn, om hun tegenstander te imponeren. Elke rotsleguaan wil het beste plekje onder de zon, het grootste territorium en de meeste vrouwtjes. Als twee rotsleguanen vechten gaat het er hard aan toe! Deze jongen heeft op dit strand in elk geval een mooi plekje weten te bemachtigen, dus ik zet hem weer lekker terug, in de zon!

Picture by Tambako the Jaguar