TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Bed-in for peace

Het is precies vijftig jaar geleden dat de wereldpers werd uitgenodigd met een kaart: ‘Kom naar de huwelijksreis van John en Yoko: een bed-in, Amsterdam Hilton Hotel’.

Voor de pers was dit een grote verrassing. Ze waren gewend gehekeld te worden door het stel. Nu nodigde het kersverse bruidspaar hen opeens uit voor een - tja, wat eigenlijk? Verslag-gevers en cameramensen tuimelden op 25 maart 1969 suite 902 binnen, waar tot ieders verbazing ex-Beatle John Lennon (1940-1980) en de Japanse artieste Yoko Ono zedig gekleed in een witte pyjama en wit gewaad samen in bed lagen. Het bed was tegen het raam geschoven met daarop teksten geplakt als ‘Hair Peace’ en ‘Bed Peace’. In de verder lege kamer waren overal bloemen en her en der hingen papiertjes met vredestekens op de muur. Van 25 tot 31 maart mochten de media hen tussen 9 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds een bezoek brengen om te praten over de wereldvrede. Het echtpaar wilde met deze ludieke actie wereldwijd de aandacht vestigen op de nutteloosheid van de Vietnamoorlog (1955-1975), waarbij uiteindelijk ca. 2,5 miljoen Vietnamezen stierven en ruim 58.000 Amerikanen sneuvelden of vermist raakten. Twee maanden later deden ze de Bed-In for Peace opnieuw in Montreal. Deze nauwkeurig geënsceneerde actie haalde inderdaad het wereldnieuws, maar zorgde niet voor de gehoopte wereldvrede.

Foto-expositie
Voor een slordige € 1.814,- per nacht is het voor de liefhebber mogelijk om zelf ook in de John & Yoko suite te slapen. De tot kamernummer 702 omgenummerde suite is flink gemoderniseerd, met overal teksten en afbeeldingen van het stel. Vanaf 22 tot 31 maart houdt het hotel een gratis te bezoeken foto-expositie over de Bed-In for Peace. Op 28 maart wordt ter nagedachtenis een nieuwe witte tulp ‘Peace’ gedoopt, die de hele maand april voor de entree van het hotel is te bewonderen.

ANP-911504
Beeld: © ANP