TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Eerste bloot op tv

In 1967 bracht de VPRO een nieuw programma: ‘Hoepla’. De makers schreven hiermee televisiegeschiedenis, want het eerste bloot kwam op de buis.

Op 28 juli 1967 verscheen ‘Hoepla’ voor het eerst op de buis. De kijker zag zanger Teddy Lee J. enthousiast staan zingen. Maar toen verscheen er plotseling een blote dame op de achtergrond, haar edele delen slechts bedekt door een enkele kunstbloemenslinger. Nederland sprak er schande van! 69 woedende leden zegden direct hun VPRO-lidmaatschap op. De bloemendame was Phil Bloom, een 21-jarige studente aan de Rietveldacademie en lid van de artistieke beweging Fluxus. Die had als doel de ‘burgerlijke truttigheid’ van de samenleving te doorbreken.

Appelflauwte
Het ging de programma-makers (Willem de Ridder, Wim van der Linden, Wim T. Schippers en Hans Verhagen) echter niet ver genoeg! In de derde uitzending, op 9 oktober 1967, zag de ‘Hoepla’-kijker weer een blote Phil, nu verscholen achter een opengeslagen krant zitten. Onder de krant piepen haar over elkaar geslagen blote benen uit. Ze begint hardop voor te lezen: “De VPRO zet schaar in naakt van Phil”, daarna
sluit ze de krant en legt deze weg. Op dat moment heeft half televisiekijkend Nederland werkelijk een appelflauwte. Voor het eerst op de Nederlandse televisie ziet men een dame geheel... naakt!

Programma stopgezet
Kamerlid Van Dis stelde Kamervragen aan de toenmalige minister-president De Jong over dit aanstootgevende programma. Gecensureerde fragmenten van de scène verschenen zelfs in het buitenland. De VPRO werd overstelpt met 5.000 leden die opzegden. ‘Hoepla’ werd per direct stopgezet. Het reeds opgenomen vierde programma mocht niet meer worden uitgezonden. Veertig jaar later werden de opnamen in oude archieven teruggevonden en in 2008 bracht de VPRO alle vier de afleveringen alsnog uit op dvd.

ANP-1988649© GT Rovers