TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Hipocras

Hipocras (vroeger hypocras) is een kruidenwijn, die vanaf de middeleeuwen tot ver in de achttiende eeuw in Europa werd gedronken.

Door toevoeging van de toen schreeuwend dure specerijen zoals kaneel, gember, nootmuskaat en laos werd hipocras een behoorlijk exclusieve drank. Met name aan het hof en bij de adel vloeide deze wijn rijkelijk. Bekend is dat de hipocras overdadig uit een fontein spoot tijdens het beroemde ‘Banket van de Fazant’ in 1454, een feestje van Filips de Goede (1396-1467), waarop hij kenbaar maakte dat hij een kruistocht ging onder­nemen. De Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) kreeg de kruidenwijn zelfs door zijn hofarts voor­geschreven voor allerlei kwaaltjes. Ook Lodewijks voorganger Hendrik IV (1553-1610) stond bekend als een echte hipocrasliefhebber. In deze welgestelde kringen serveerde men de wijn overigens na de maal-
tijd, tezamen met luxe (gekonfijte) vruchten, koekjes, suikerwerk en confituren. Naar het schijnt was het schenken van de wijn een stille hint voor de gasten om de koets maar eens voor te laten rijden om huiswaarts te keren.

Recepten
In een oud recept uit ‘Le ménagier de Paris’ (1393), een handboek over het huishouden, geschreven door een gegoede zestig­jarige Parijzenaar voor zijn onkundige vijftienjarige vrouw, stond vermeld dat men ‘paradijskorrels’ aan de wijn moest toevoegen. Deze tegenwoordig ‘vergeten’ specerij met zijn peper­achtige smaak was toen bijzonder exclusief. Die werd vanuit West-Afrika via de Sahara naar Europa vervoerd. Veel koks hadden overigens hun eigen hipocrasrecept, met als belangrijkste basis­ingrediënt een goede rode of witte wijn. Hier voegde men de specerijen, suiker en honing aan toe, waarna het mengsel enkele weken moest rusten voordat het werd gefilterd en gebotteld. Vindt u het leuk om uw gasten een glaasje hipocras aan te bieden na de maaltijd? Op bijvoorbeeld landleven.nl kunt u een recept vinden.

482645609© Getty images