TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Fred Astaire

De Amerikaan Frederick Austerlitz (Fred Astaire, 1899-1987) was charmant en humoristisch, en wordt gezien als de grootste ballroomdanser aller tijden.

Fred begon zijn zang- en danscarrière op vierjarige leeftijd, samen met zijn drie jaar oudere zus Adele. Het duo kreeg Astaire als show-businessnaam, vernoemd naar oom L’Astaire. Nadat hun vader zijn baan had verloren, moesten de kinderen in New York de kost gaan verdienen. Succesvolle en minder succesvolle showbusiness-jaren gingen voorbij, totdat zus Adele in 1932 trouwde. Fred moest het na bijna drie decennia helemaal alleen gaan doen. Hij maakte furore met een kleine rol in de muziekfilm ‘Dancing lady’ (1933), waarna zijn carrière vrijwel was bezegeld. Hij werd aan actrice en danseres Ginger Rogers (1911-1995) gekoppeld. Dat bleek een gouden zet! Het stel danste in maar liefst tien succesvolle films de sterren van de hemel, zoals in ‘The gay divorcee’ (1934) en ‘Top hat’ (1935).

Eigen choreografie
Hoewel het dansen er op het witte doek heel gemakkelijk uitzag, oefende Fred wekenlang de vaak ingewikkelde tap- of sierlijke ballroomscènes. Deze choreografeerde hij overigens altijd zelf. Tijdens het dansen kromde hij altijd zijn middelste twee vingers, omdat hij zijn handen anders veel te groot vond. Zijn benen waren verzekerd voor het toen astronomische bedrag van één miljoen dollar. Dankzij zijn prachtige dansrollen in meer dan 45 films werd stijldansen razend populair. Halverwege de jaren veertig spoten nieuwe dansscholen uit de grond. In 1978 stopte hij met dansen, omdat dans-
films van stijl veranderden, denk aan ‘Saturday night fever’ en ‘Grease’. Tot op hoge leeftijd was hij actief in de televisiewereld.

Privéleven
Zijn eerste vrouw Phyllis Potter overleed op 46-jarige leeftijd. Met haar kreeg Fred twee kinderen. Op zijn 81ste trouwde hij met de knappe 35-jarige paarden-jockey Robyn Smith, met wie hij tot aan zijn dood samen bleef. De legendarische dansvirtuoos overleed in 1987 aan de gevolgen van een longontsteking.

fred_astaire_warner© Warner