TrosKompas

Freek Vonk

Stokstaartjes

Ik vind het altijd mooi om te zien hoe dieren elkaar te slim af kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld mijn favoriete dieren op de Afrikaanse savanne: stokstaartjes!

Stokstaartjes leven in holen, die ze met hun scherpe klauwen zelf graven. Ze moeten altijd uitkijken op de savanne; het is eten of gegeten worden. Er leven een hoop roofdieren die wel een stokstaartje lusten, zoals jakhalzen en roofvogels. Daarom staat er altijd een stokstaartje op de uitkijk tijdens het eten. Zodra het gevaar ruikt, slaat het alarm en vluchten alle stokstaartjes naar het dichtstbijzijnde hol. Daar zijn ze veilig. Maar er is een ander dier dat daar handig gebruik van weet te maken en geleerd heeft de stokstaartjes voor de gek te houden. Dat dier is een vogel, de drongo.

 

Dollende drongo

De drongo lijkt qua uiterlijk wel wat op een kraai. Het is een steengoede imitator. Vaak zit hij lekker op een tak te wachten, terwijl hij stokstaartjes die eten zoeken in de gaten houdt. Als de drongo ziet dat ze eten hebben gevonden, zoals insecten of een vette schorpioen, slaat hij ineens alarm - in stokstaartjestaal! De stokstaartjes weten niet beter dan dat een ander stokstaartje gevaar heeft geroken. Ze rennen naar hun dichtstbijzijnde holen en laten daarbij hun vers gevangen prooien achter. Waarop de drongo al die heerlijke prooien opschept die door de stokstaartjes waren achtergelaten. Een bende stokstaartjes is voor gek gezet door één vogel!