TrosKompas

Freek Vonk

Gele koffervis

Ik ben op Komodo in Indonesië, en met mijn snorkel in de aanslag neem ik een duik in het warme water van de Indische Oceaan. Voor ik het weet schiet een klein geel visje langs mijn duikbril: een gele koffervis!

Met zijn polka-achtige stippen en felle kleur is dit mooie visje niet te missen! Gele koffervissen hebben een bijzondere vorm, ze zijn bijna vierkant. De meeste vissen zijn heel mooi gestroomlijnd, waardoor ze soepeltjes en razendsnel door het water kunnen glijden. Gele koffervissen kunnen dat echter niet. Ze hebben wel een onderhuids pantser, waarmee ze goed zijn beschermd tegen roofdieren. Dat pantser maakt ze hoekig en stijf, waardoor snel zwemmen er niet in zit. Daarom gebruiken gele koffervissen - als een van de weinige vissensoorten ter wereld - hun vinnetjes om vooruit te komen. Ze zetten al hun vinnetjes in als een soort mini-propellors. Snel gaan ze niet, maar het is wel een heel schattig gezicht! Een paar slagen van de staartvin zorgen voor wat extra snelheid in geval van nood. En sturen? Daar gebruiken ze hun borstvinnen en staartvin voor. Daardoor zijn koffervissen toch verrassend wendbaar, ondanks hun hoekige pantser!

Sterk gif

Maar er leven heel veel roofdieren op en rond het rif. Koffervissen hebben dus nog een extra truc achter de hand. Als ze echt in het nauw gedreven worden door een roofdier, dan kunnen ze als laatste redmiddel via hun huid een gif in het water verspreiden. Dit gif, ostracitoxine genaamd, is zo sterk, dat het dodelijk is voor vissen in hun directe omgeving. De zwarte stippen op de huid van gele koffervissen dienen ook als waarschuwings- signaal: laat me met rust, ik ben giftig! Naarmate deze bijzondere vissen ouder worden, worden deze stippen kleiner en lichter. Soms zelfs wit. Ook verdwijnt de felgele kleur van jonge gele koffervissen over tijd. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn, zien ze er bruinachtig uit en zijn ze een stuk minder vierkant en wat meer langgerekt. Maar nog altijd hoekig! Daardoor blijven ze makkelijk te herkennen, of ze nu klein zijn, of groot!

Beeld © Getty Images