TrosKompas

Freek Vonk

Zwarte reiger

Reigers zijn een enorm diverse vogelgroep. In Zambia zag ik zwarte reigers in actie bij een waterpoel en ik kan je vertellen: dat zie je niet iedere dag!Reigers zijn een enorm diverse vogelgroep. In Zambia zag ik zwarte reigers in actie bij een waterpoel en ik kan je vertellen: dat zie je niet iedere dag!

Het was midden op de dag en de zwarte reiger waadde in het ondiepe water. Dan stond hij weer doodstil, dan liep hij weer een stukje. Hij wiebelde wat met zijn lange, gele tenen om ingegraven prooien los te woelen - of misschien wel te lokken. Eens in de zoveel tijd dook hij bliksemsnel onder water met zijn dolksnavel en kwam dan naar boven met een visje, dat meteen werd opgeslokt. Maar toen deed hij iets geweldigs: de reiger spreidde zijn vleugels rond zich uit als een parasol. Zie hier de malle én super efficiënte jachttechniek van zwarte reigers. Ze schermen de zon af met hun vleugels en werpen zo een schijnveilige schaduw op het water. Visjes worden aangetrokken door die schaduw en zwemmen er meteen naar toe, zo in de val. De slagpennen - de veren waarmee vogels kunnen vliegen - van zwarte reigers zijn extra breed, speciaal om zo’n mooie parasol te kunnen vormen. Nadat ze hun vleugels op een plekje een paar seconden hebben uitgewaaierd, trekken ze die weer in en proberen ze het op een andere plek weer. Net zolang totdat ze beet hebben.

Kink in de kabel

Net als andere reigers hebben zwarte reigers een nek met extra verlengde nekwervels. De nek heeft een S-vorm, met een goed zichtbare knik. De knik werkt als een scharnier - en die gebruiken reigers bij het jagen. Ze kunnen op deze manier razendsnel en krachtig uitschieten, als een veer. In een fractie van een seconde is hun snavel vlak bij een prooi en ze slaan toe, zonder dat ze van hun plek hoeven komen. Zo is zelfs de meest beweeglijke prooi nog de sigaar!

 

Foto © GettyImages