TrosKompas

Freek Vonk

Jaguarundi

Ik loop door de jungle van Belize als ik iets hoor bewegen. Ik sta ineens doodstil. Het is mijn geluksdag; een jaguarundi.

De jaguarundi is een van de gekste kattensoorten van Noord- en Zuid-Amerika. Hij is nauw verwant aan de poema, maar blijft wel een stuk kleiner. Een jaguarundi wordt – zonder zijn lange staart – tot zo’n 80 cm lang en weegt vijf tot tien kilo.

Hoewel hij echt tot de katachtigen behoort, net als de jaguar, tijger en leeuw, wordt een jaguarundi vaak voor iets anders aangezien; meestal voor een grote wezel of een marter. Zo gek is dat niet, want hij heeft een lang, slank, wezelachtig lichaam met korte poten, waarop hij altijd een beetje rondsluipt. Hij wordt daarom ook wel ‘wezelkat’ genoemd. De kleur van zijn vacht varieert van donker- tot roodbruin naar grijs en zwart.

Ook nog acrobatisch
Jaguarundi’s leven meestal op de grond, hoewel het uitstekende klimmers zijn – wat je met hun lichaamsbouw misschien niet zou verwachten. Ze zoeken een schuilplaats in een boom als het nodig is en springen makkelijk van tak naar tak.

In tegenstelling tot veel andere katachtigen zijn jaguarundi’s ook overdag actief. Ze jagen op allerlei soorten prooien, van kleine zoogdieren tot vissen, vogels en reptielen. Ze gaan daarbij te werk zoals poema’s en jaguars, en besluipen hun prooien zeer voorzichtig, tot ze dichtbij genoeg zijn. Dan zetten ze ineens de aanval in, en is het voor veel prooien al te laat om nog te reageren.

Ook zijn deze katten heel acrobatisch. Er zijn jaguarundi’s waargenomen die wel twee meter in de lucht sprongen om voorbijvliegende vogels te grijpen. Veel bij elkaar, nietwaar? De jaguarundi sluipt als een wezel, jaagt als een jaguar en klimt en springt als een aap… wat een kat is dat!

TK1815_126_01

Beeld: Getty Images

BANNER_FREEK