TrosKompas

Freek Vonk

Zwarte Leguaan

Zwarte leguanen hebben lange tenen met scherpe nageltjes waarmee ze extreem goed kunnen klimmen. Waar groene leguanen bijna alleen groente eten, lusten zwarte leguanen van alles. Als ze jong zijn vooral insecten, maar naarmate ze ouder worden eten ze steeds meer bloemen en vruchten. Als ze de kans krijgen pakken volwassen exemplaren ook gewoon vogeleieren of een vleermuis, voor de eiwitten. 

Neeknikker
Het bijzondere van zwarte leguanen is dat ze in groepen leven. De meeste reptielen leven alleen, maar zwarte leguanen zijn een stuk socialer. Elke groep wordt geleid door een dominant mannetje. Hij is de grootste en sterkste man uit de buurt. Hij laat alleen vrouwtjes en jongvolwassen mannetjes toe in ‘zijn’ territorium (die laatste groep alleen als ze luisteren). Het is gaaf om te zien hoe de dominante man elke dag op een prominente plek van zijn territorium gaat staan en met zijn kop gaat knikken. Die gaat dan van boven naar beneden en weer terug en dat minuten lang. Hiermee geeft hij een boodschap aan alle andere grote mannen uit de buurt: dit is mijn territorium, wegwezen! 

Keelzak
Luistert een andere man niet en komt die toch zijn territorium binnen lopen, dan is het vechten geblazen! De mannen hebben ook een soort extra onderkin, een keelzak. Die kunnen ze opzetten met behulp van een klein botje. Dat doen ze om drie redenen. Om roofdieren af te schrikken (ze lijken dan groter), om andere mannetjes weg te jagen en om de vrouwtjes te versieren. Het is dus ook onderdeel van hun baltsgedrag. Fascinerende dieren!

 

1Zwarte_leguaan

 

Beeld: © Publiek domein

BANNER_FREEK