TrosKompas

Eurosport/discovery+ | vanaf 2 februari
Olympische Winterspelen

Interview met Tessa Veldhuis

Het presentatie-trio Sander Kleikers, Tessa Veldhuis en Koen Weijland houden u de komende weken via Eurosport en discovery+ op de hoogte van het laatste nieuws over de Olympische Winterspelen van Beijing 2022. Maar wat weten we eigenlijk van deze drie sportfreaks? Waar komt hun passie voor Olympische sporten vandaan? Aan welk onderdeel zouden ze zelf stiekem meedoen? Deze keer spreken we Tessa Veldhuis, voormalig lid van het Nederlands Sevens Rugbyteam.

 

Even voorstellen…

In amper twee jaar tijd speelde Tessa zich in de nationale ploeg en dong ze ineens met het Nederlandse Sevens Team serieus mee naar kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Een zware hersenschudding die ze opliep bij haar sport gooide roet in het eten. Einde rugby carrière en weg gedroomde olympiade voor Oranje. Intussen is Tessa uitgegroeid tot een van de vaste presentators bij discovery+/ Eurosport, The Streaming Home of the Olympics. Vanuit de studio in Nederland praat ze de kijkers op geheel eigen en enthousiaste wijze bij wat er aan de andere kant van de wereld actueel is binnen de mondiale topsport.

Wanneer begon je passie voor sport en de Spelen?

“Ik kan me nog goed mijn eerste échte indrukken van de Olympische Spelen van 2000 herinneren. Samen met mijn familie zat ik elke dag voor de televisie. Jeetje, wat was ik fán van Pieter van den Hoogenband en Nicolien Sauerbreij. Zij waren mijn inspiratiebronnen. Je zou toch maar het volkslied van Nederland mogen zingen en dan zo'n mooi oranje tenue dragen… Toen ik jaren later zélf voor het eerst het volkslied zong, als Sevens-rugbyster met het Nederlands Team, dacht ik echt terug aan de Spelen én atleten van Sydney. Deze mensen hebben toen mijn olympische vuurtje aangewakkerd.”

Waar blijf je zeker voor op tijdens de Spelen?

“Ik ben een allround sportfan en vind het dus leuk om alles te kijken. Ik zet mijn wekker voor cruciale momenten van TeamNL en allerlei beslissende heats. Ik weet uit ervaring hoe gaaf het is als mensen, ongeacht hoe laat het in Nederland is, hun wekker zetten en je op afstand steunen. Als atleet vóel je dat mensen aan je denken en mee zitten te kijken. Dat bijzondere gevoel gun ik tijdens de Spelen alle Nederlanders.”

Waar kijk jij Beijing 2022?

“Ik kijk een boel live vanuit de studio in Hilversum, met alle sporten tegelijkertijd op een scherm. Gaaf! Op de dagen dat Koen en Sander presenteren volg ik alles heerlijk met een theetje vanaf de bank. De televisie, een iPad, laptop en telefoon allemaal tegelijkertijd aan, met discovery+ kijk ik dan precies wat ik wil en wanneer ik wil.”

Met wie kijk je?

“Ik kijk altijd met mijn man en ons dochtertje van bijna 2. Geen Nijntje of Brandweerman Sam bij ons in huis. Zij heeft tot nu toe alleen nog maar spórt op televisie gezien. ‘Schaatsen!’ schreeuwt ze enthousiast als het aan staat: ‘Ready.... páng!’ Wellicht dat zij zich ooit dezelfde olympische indrukken herinnert over Beijing als ik over de Spelen van 2000.”

Wie tip jij als de grootste verrassingen van Beijing 2022?

“Merijn Scheperkamp kan op de 500 meter voor een grote verrassing zorgen. Hij is dan een 21-jarige 'topschaatser in opleiding', maar tijdens het OKT liet hij al zien dat hij in bloedvorm is en gewoon de grote jongens buitenspel wist te zetten. En ik tip ook Adriana Jelinkova. Zij is de eerste Nederlander sinds Oslo 1952 (Margriet Prajoux-Bouma) die Nederland vertegenwoordigt bij het Alpineskiën. Ondanks veel blessure-pech geloof ik dat Adriana laat zien dat ze sterker is dan ooit! Tot slot gaan de Nederlandse snowboarders stunten; letterlijk en figuurlijk. De verschillen in de top zijn daar nu zo klein; ik zie Nederland minstens één medaille winnen.”

En tot slot, welke olympische atleet was volgens jou ook succesvol geweest in de balsport?

“Oei, balgevoel is iets dat je lastig kunt leren. Dat heb je of dat heb je niet. Maar er zijn natuurlijk erg veel verschillende balsporten waarbij er telkens andere vaardigheden belangrijk zijn. Sommigen lenen zich meer voor transfers vanuit diverse sporten dan anderen. Rugby is bijvoorbeeld een sport die je goed op latere leeftijd kunt leren, omdat behalve balgevoel ook kracht en snelheid van cruciaal belang kunnen zijn. Kortom, ik zou met Karlien Sleper wel eens samen in de scrum willen staan en ik zou Suzanne Schulting wel eens een goede tackle willen zien uitdelen!”