TrosKompas

Eurosport/discovery+ | vanaf 2 februari
Olympische Winterspelen

Interview met Koen Weijland

Op vrijdag 4 februari gaan de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing van start. U kunt de hele dag door alle onderdelen volgen op Eurosport en via de livestreams van Discovery+. (Voormalig) topsporters Tessa Veldhuis en Koen Weijland en vaste Eurosport-presentator Sander Kleikers vormen het presentatietrio van Eurosport. Wat weten we eigenlijk van deze drie sportfreaks? Deze week: Koen Weijland, de eerste Nederlandse wereldkampioen e-sporten.

 

Even voorstellen…

Bij Ajax zul je misschien niet gelijk aan de naam Koen Weijland denken. Toch stond de 29-jarige Koen Weijland wel degelijk twee jaar onder contract als Ajacied. Koen groeide uit tot de eerste professionele e-sporter van Nederland en kroonde zich vijf keer tot Nederlands Kampioen en driemaal tot ‘wereldkampioen FIFA’ (2010, 2011 en 2015). Zijn e-sport carrière ligt achter zich, maar de liefde voor sport bleef. Ook voor snowboarden en schaatsen. Koen volgt het liefst alles. Hij presenteerde al de Olympische Zomerspelen (Tokyo 2020) voor Eurosport. Dit keer praat hij de kijkers bij over Beijing 2022!

Wanneer begon je passie voor sport en de Spelen?

“Mijn passie begon al op jonge leeftijd. Mijn broer is precies 1,5 jaar ouder dan ik en we hebben samen hele weekenden lang op de bank versleten. Kijkend naar voetbal, de Tour de France en ook al heel snel de Olympische Spelen. Ik weet nog dat we fan waren van de Nederlandse schaatser Gianni Romme, maar geen idee meer waarom. Waarschijnlijk vonden we hem leuk overkomen in interviews.”

Wat is je mooiste herinnering aan de Winterspelen?

“De gouden medaille die Mark Tuitert in Vancouver behaalde ,12 jaar geleden. Dat was zo’n race waarin alles samenkwam. Nederland stond altijd garant voor veel goede schaatsers op de 1.500 meter, een ongekend lastige afstand. Je kunt niet voluit sprinten zoals bij de 500 meter en je moet je krachten echt goed verdelen. Maar Tuitert leek te zweven. Hij is altijd iemand geweest met een hoge gunfactor. En de race in Vancouver was echt een prachtig moment waarop hij ineens boven iedereen uitsteeg.”

Wie zie jij als grootste verrassingen in Beijing?

“Laat ik dan schaatser Hein Otterspeer zeggen. Misschien vooral omdat ik het hóóp. Hij staat voor het eerst op de Olympische Spelen. De manier waarop hij zich kwalificeerde bij het OKT (olympisch kwalificatietoernooi) en de emotie die er bij hem vrij kwam… Prachtig. Ik gun het hem enorm en ik vind het een machtige schaatser.”

Aan welke sport zou je stiekem zelf deelnemen deze Winterspelen?

“Snowboarden, uiteraard! Ik ben niet echt een waaghals, dus de cross zou ik dan aan me voorbij moeten laten gaan. Maar op wintersport daag ik zelf altijd mijn vrienden uit voor een ‘Time Trial’. Dan zoeken we een funpark op en meten we wie er sneller beneden is. Het is toch wel echt een droom om op je snowboard te mogen racen op de Winterspelen.”

Welke sporters tip jij als ideale hoofdrolspeler voor een computergame?

“Haha! Dat zal dan een sporter moeten zijn met een extra verhaal. Over Sven Kramer kun je uiteraard boeken schrijven. Misschien is Ireen Wüst nog wel imposanter. Wat zij op deze leeftijd laat zien. Zo lang aan de top, wauw. Maar als je het hebt over hoofdrolspelers, denk ik toch aan acteurs en hun goede looks. Een computergame met Jutta Leerdam, Kjeld Nuis en Suzanne Schulting verkoopt vast goed.”

Waar precies volg jij Beijing 2022? En met wie?

“Het overgrote deel bekijk ik vanuit de studio in Hilversum, maar op de momenten dat ik zelf niet als presentator in de studio zit, volg ik alles uiteraard nauwlettend thuis. Mijn vriendin is heel sportief en vindt het heel leuk om spannende, beslissende momenten mee te maken. Zij is wel minder met de Spelen bezig dan ik. Mijn broer zal ik vaak spreken over de prestaties van de Nederlanders of als andere hoogtepunten voorbij komen. Dan appen we elkaar: ‘Heb je dat gezien?’.”