TrosKompas

Eurosport/discovery+ | vanaf 2 februari
Olympische Winterspelen

Interview met Sander Kleikers

Op vrijdag 4 februari gaan de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing van start. U kunt de hele dag door alle onderdelen volgen op Eurosport en via de livestreams van Discovery+. (Voormalig) topsporters Tessa Veldhuis en Koen Weijland en vaste Eurosport-presentator Sander Kleikers vormen het presentatietrio van Eurosport. Wat weten we eigenlijk van deze drie sportfreaks? We trappen af met Sander Kleikers, de ervaren verslaggever van Eurosport met een grote passie voor wielrennen.

 

Even voorstellen…

Als er iets is dat Sander graag doet, is het televisie maken. Het liefst combineert hij dit met zijn andere passie, sport, de rode draad door zijn carrière. Om maar een paar voorbeelden te noemen: Sander was presentator, commentator en verslaggever voor dagelijkse sportjournaals op de regionale radio- en televisiezender L1, werkt al jaren als wielercommentator voor Eurosport en maakte afgelopen zomer zijn debuut als presentator van de Olympische Zomerspelen bij Eurosport. En de volgende uitdaging staat alweer voor de deur: Beijing 2022.

Waar blijf je zeker voor op tijdens de Winterspelen? Waarom?

“Natuurlijk kijk ik uit naar de Nederlandse schaatsers en shorttrackers, maar ik verheug me ook op de ski-onderdelen zoals de afdaling of de slalom. Ik ski zelf graag. Dan ontdek je hoe goed, snel en gedurfd die atleten omlaag gaan. Over lef gesproken: onze eigen Kimberley Bos op de skeleton. Onvoorstelbaar hoe hard zij de baan afdaalt en daarin één van de besten ter wereld is, misschien wel de allerbeste. Daar kijk ik ook naar uit. En tot slot ben ik een enorme ijshockey-liefhebber. Ik kan heel goed 2,5 uur lang naar een mooie pot kijken.”

Aan welke sport zou je stiekem zelf willen deelnemen deze Winterspelen?

“IJshockey, zonder twijfel. Ik ging vroeger als kind iedere week kijken bij Smoke Eaters uit Geleen, zij speelden in de Eredivisie. De snelheid op de schaats, de behendigheid met de puck, het spektakel van ijshockey: dat blijft boeien. Bij de vrouwen steken de Canadese en Amerikaanse ploeg er bovenuit, maar bij de mannen moet ik het nog zien. Het wordt een mooi toernooi!” Waar precies volg jij Beijing 2022? “Tijdens de Winterspelen zal ik dagelijks bij Eurosport/discovery+ zijn. Als maker van ons snelle schakelprogramma volg ik alles met plezier op de voet. Maar ook als ik even niet werk, staat er bij mij sport aan. Van die unieke Olympische sfeer, met oude én nieuwe helden, wil ik eigenlijk helemaal niets missen. Het duurt maar twee weken en het is slechts eens in de vier jaar. Daar kan een sportliefhebber toch niets van overslaan? En bij Eurosport/discovery+ mis je letterlijk geen enkele wedstrijd.”

Met wie kijk je het liefst naar de Winterspelen?

“Met wie ik kijk, maakt me eigenlijk niet eens uit. Ik kan heel goed alleen naar sport kijken. Maar tijdens de Winterspelen is het wel fijn om samen met collega’s te kijken, als beste stuurlui aan wal. Als ik thuis ben, kijk ik lekker met de kids. Ik heb een sportieve zoon (Simon, 11) en dochter (Isabel, 13), zij kijken graag mee. Net zoals ik vroeger als kind thuis naar de Olympische Winterspelen keek met mijn vader.” Met Sanders voorliefde voor wielrennen, kunnen we niet anders dan afsluiten met de volgende vraag: Welke Olympische atleten had jij liever (ook) op de fiets gezien tijdens de Tour de France? “Schaatsers zijn vaak hele goede fietsers. Ik denk dat Sven Kramer een hele goede profwielrenner was geworden. Nog steeds zie je die combinatie tussen wielrennen in de zomer en schaatsen in de winter. Al kun je niet meer in beide sporten uitblinken, daarvoor is het niveau echt veel te hoog geworden.”