TrosKompas

AAA.jpg

Hustlers (2019)

4
Twee strippers besluiten in het waargebeurde ‘Hustlers’ hun rijke clientèle met een ingenieus plan financieel uit te kleden. Het levert een prima film op.

Een film over strippers. Dat roept veel vooroordelen op over wat voor film het dan wel zal zijn. ‘Hustlers’ gaat ongetwijfeld over hoe onschuldige vrouwen in het vak worden gedwongen en hoe ze zich uiteindelijk aan dat verdorven milieu weten te ontworstelen… Toch? Mis. De strippers in ‘Hustlers’ kiezen zelf voor dit vak, omdat ze er goed in zijn
en er plezier in hebben.

Crisis
Strippers Destiny (Constance Wu) en Ramona (Jennifer Lopez) kunnen prima leven van hun werk – tot de financiële crisis in 2008 roet in het eten gooit. Hun rijke Wall Street-clientèle blijft weg of houdt de hand op de knip. Om toch in het onderhoud van hun gezinnen te voorzien, bedenkt het duo een plan: ze gaan op zoek naar rijke mannen, verleiden ze, gooien een slaapmiddel in hun drankje en trekken hun creditcards leeg. Hoelang kan dit goed gaan?

Zinderend
De grote naam van ‘Hustlers’ is Jennifer Lopez. De vijftigjarige actrice werd in haar carrière vele malen gecast in romantische komedies, maar dat waren zelden kaskrakers. De reden: veel mensen zullen Lopez wel aantrekkelijk vinden, maar ze heeft een stoere, bijna harde uitstraling, waardoor de kijker haar niet gelooft in ‘lieve’ rollen. Voor ‘Hustlers’ is ze echter perfect. Haar personage Ramona is een alleenstaande moeder, die gepokt en gemazeld is in de harde wereld van het strippen. Ondanks haar leeftijd laat Romana met haar grote mond en zinderende stripshows haar veel jongere concurrentes nog steeds achter zich. Ramona is niet vriendelijk, maar wel recht voor z’n raap en eerlijk.

Gewetenswroeging
Voor de warme persoonlijkheid in het verhaal is er tegenspeelster Constance Wu. Haar personage Destiny is ook een alleenstaande moeder en ook zij kan mannen om haar vingers winden. Destiny is dus niet naïef, maar kan wel oprecht enthousiast zijn over spectaculaire optredens van haar conculega’s, en ze is niet jaloers als het geld van de bezoeker niet aan haar wordt uitgegeven. Destiny is de eerste die gewetenswroeging krijgt als een paar aardige mannen die ze oplichten, er financieel aan onderdoor gaan.

Sympathie
‘Hustlers’ is bevolkt met ‘ronde’ personages, geen vet aangezette clichés. De film toont zelfs sympathie voor de arrogante Wall Street-yuppen die de stripclub bezoeken: in de bikkelharde aandelenwereld is dit de plek waar ze stoom kunnen afblazen.

Realisatie
De film komt realistisch over, al worden er hier en daar een paar aardige filmtrucjes toegepast. Bijvoorbeeld als journaliste Elizabeth (Julia Stiles) Destiny interviewt. De richting waarin het gesprek gaat, bevalt Destiny niet en ze drukt de opname-recorder van Elizabeth uit. We zien daarna nog wel hun monden bewegen, maar horen niets meer. En een terugkerend komisch element is stripper Annabelle (Lili Reinhart). Zodra ze in een spannende situatie terechtkomt, moet Annabelle overgeven. Klinkt lomp, maar is grappig uitgewerkt. Al onze vooroordelen werden bij het kijken van ‘Hustlers’ een voor een weggenomen. Wat overblijft is het besef dat dit een goede film is.