TrosKompas

40Joker2.jpg

Joker (2019)

Batmans aartsvijand krijgt zijn eigen film met ‘Joker’. Volgens de makers is het geen bont actiespektakel, maar juist een rauwe karakterstudie, die tijdens het filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Film in de wacht sleepte.

De mentaal labiele Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) woont in een naargeestig en gewelddadig Gotham. Overdag werkt hij als clown en in de avonduren probeert Fleck het als stand-upcomedian te maken. Maar de kwetsbare Fleck wordt zelf het mikpunt van wrede grappen. Na de zoveelste mentale en fysieke klap knapt er iets in hem… Hij neemt wraak op zijn stad in de gedaante van een clownsfiguur, genaamd Joker.

Nieuwe creatie
Joaquin Phoenix, die 24 kilo afviel voor zijn portettering van Arthur Fleck, voelde geen druk van zijn illustere voorgangers. “Onze Joker heeft niets van doen met de vorige versies. Het is een compleet nieuwe creatie. Tot op de laatste opnamedag ontdekten we weer nieuwe aspecten van zijn karakter. Wat mij in de rol aantrok, was zijn zoektocht naar liefde, geluk en warmte.”