TrosKompas

Midsommar2.jpg

Midsommar (2019)

4
De regisseur van de succesvolle horrorfilm ‘Hereditary’ imponeert nu met ‘Midsommar’. Amerikaanse vrienden die in Zweden het midzomerfeest vieren, merken dat er iets mis is in een afgelegen commune.

Meestal spelen horrorfilms zich af in het duister, zodat uit elke donkere hoek iets engs kan komen springen. Boe! ‘Midsommar’ speelt zich juist af in het volle licht, want het is midzomer in Zweden. De van oorsprong Zweedse Pelle neemt zijn Amerikaanse studiegenoten mee om de feesten mee te maken in zijn geboorteplaats Harga. De meeste horrorfilms moeten het tevens hebben van snelle actie en schrikeffecten, maar ook hier wijkt ‘Midsommar’ af. De film is juist traag en de beelden worden soms in slow motion afgespeeld, wat een vervreemdend effect geeft.

Bizarre rituelen
Het afgelegen dorp van Pelle heeft bijzondere rituelen, die steeds vreemder en duisterder worden. Met runentekens, angstaanjagende tekeningen op de muren, bizarre rituelen en een geheime piramide-vormige tempel wordt de spanning steeds verder opgebouwd. Zitten de jongeren hier vast en wat staat hen te wachten? De film duurt bijna tweeënhalf uur, maar weet de aandacht continu vast te houden met zijn bizarre setting van in wit geklede bewoners die geobsedeerd zijn door dood en nieuw leven. ‘Midsommar’ is een atypische horrorfilm die met allerlei middelen vooruitwijst naar verschrikkelijke dingen die nog gaan komen. Daardoor voel je continu de dreiging.