TrosKompas

Heinz2.jpg

Heinz (2019)

3
Een animatiefilm rond een rode, humeurige stripkat? Is er alweer een film rond Garfield? Nee, dit is zijn Nederlandse neefje Heinz, in een chaotische, maar grappige film over kabouters, lichtmatrozen en Amsterdam.

De strip Heinz bestaat al sinds 1987 (Garfield trouwens sinds 1978) en in 2002 ontstonden de eerste plannen voor een verfilming. Dat mislukte, maar de Nederlandse tekenaar Piet Kroon (‘Despicable me’, ‘The Iron Giant’) nam het potlood over. Hij schetst een Amsterdam zoals de toeristen het zien, met schots en scheef staande grachtenpanden en bruggetjes die zo steil zijn dat je er nauwelijks overheen kunt fietsen. Een stad ook waarin allerlei grapjes verborgen zijn. Een kinderopvang heet ‘Het cachot’, snackbar ’t Ramptoeristje verkoopt patatjes oorlog en de vishandel adverteert met ‘zo goed
als Hollandse nieuwe’.

Voor volwassenen
In die prettig-gestoorde omgeving ontdekt de luie kat Heinz (fijn ingesproken door Ruben van der Meer) dat hij een zoon heeft. Voordat hij kan beginnen aan de opvoeding (“Regelmaat en alleen naar Mozart laten luisteren”) is het katje alweer zoek. Tijdens zijn zoektocht belandt Heinz op een eiland, wordt hij door kabouters opgejaagd en moet hij een soort Godzilla zien te stoppen in New York. Het is een chaotisch verhaal, maar de grappen zijn leuk en de filosofieën van de lichtmatroos over het zeemansliedje ‘Joepie Joepie is gekomen, heeft zijn meisje meegenomen’ zijn zelfs hilarisch. Een prima animatiefilm, die bij volwassenen meer in de smaak zal vallen dan bij kinderen.