TrosKompas

Toystory.jpg

Toy story 4 (2019)

5
‘Toy story 3’ uit 2010 was een ontroerend, bevredigend slot van de filmtrilogie. Wat viel daar nog aan toe te voegen? Heel veel, zo blijkt. Na negen jaar broeden komt Pixar met het fantastische ‘Toy story 4’.

De allereerste ‘Toy story’ uit 1995 was ook de aller­eerste lange animatiefilm van Pixar. Die filmreeks heeft dan ook een speciaal plekje in het hart van de animatiestudio. Daarom moet elke nieuwe ‘Toy story’ echt iets toevoegen aan wat er al was. Andere vervolgen op Pixar-hits (denk aan ‘Incredibles 2’, ‘Monsters university’ en ‘Finding Dory’) waren zeer onderhoudend, maar nooit beter dan het origineel. Elke nieuwe ‘Toy story’ wist zijn voorganger echter te over­treffen. Het verhaal was nog meer gelaagd, de mix van oude en nieuwe personages was nog beter en de torenhoge standaard qua animatie werd elk deel toch weer een beetje opgeschroefd. Dit geldt ook weer voor deel vier.

Weemoedige Woody
Cowboypop Woody is wederom het kloppend hart van de film. Hij weet ons al direct in de openingsscène te raken: drie films lang was hij het favoriete speelgoed van Andy, tot hij er te oud voor werd en zijn speelgoed aan buurmeisje Bonnie gaf. Zij heeft minder aandacht voor de cowboy. Woody blijft dus vaak in de kast liggen, waar hij door een spleet in de deur toekijkt hoe ze een vrolijk theekransje vormt met ander speelgoed. In zijn grote bruine ogen ligt weemoed verscholen, maar die slikt Woody weg omdat hij juist blij is dat Bonnie zo veel vreugde haalt uit speelgoed. Dat hij niet tot de uitverkorenen behoort, is dan maar zo. Wij krijgen er een brok in de keel van.

Eindigen als afval
Al snelt maakt Bonnie een nieuw vriendje op school. Letterlijk. Van een plastic vork heeft de kleuter namelijk een poppetje gemaakt, dat ze liefdevol Forky noemt. De film komt vervolgens met een briljante ‘hoe komen ze erop?’-twist. Op momenten dat Bonnie slaapt of afwezig is (en het speelgoed tot leven komt), rent Forky naar de prullenbak en springt hij er gelukzalig in. Hij wil geen speelgoed zijn, maar afval! Er volgt een dolkomische collage van momenten waarin Forky zich in elke denkbare kliko, afval- en prullenbak stort, volkomen senang met zijn korte levensduur: hij wil als afval eindigen. Het kost Woody de grootste moeite om Forky te laten inzien dat een bestaan als speelgoed leuker is dan dat van rotzooi.

Levensvragen
De leuke scènes rijgen zich aaneen, maar onder alle humor zit een dieperliggende boodschap. ‘Toy story 4’ gaat over identiteit. Wie ben je? Wat is je nieuwe taak als je oude functie niet meer geldt? Woody is niet meer het belangrijkste speelgoed en Forky is niet meer een, eh, vork. Hoe ga je daarmee om? Die levensvragen worden verpakt in een avontuurlijke rit die geen moment verveelt, met prachtige personages en steeds op het juiste moment briljante ingevingen.