TrosKompas

Wildlife1.jpg

Wildlife (2018)

3
Acteur Paul Dano, bekend uit o.a. de miniserie ‘War and peace’ en de film ‘Little Miss Sunshine’, debuteert hier als regisseur met het ingetogen familiedrama ‘Wildlife’.

Er zijn geregeld acteurs die het filmmaken weleens van de andere kant willen bekijken en scenario’s gaan schrijven of plaatsnemen op de regisseursstoel. Dat pakt niet altijd goed uit, maar bij de huidige generatie acteurs zijn er zeker een paar aan te wijzen die ook als regisseur succesvol zijn. Neem bijvoorbeeld Bradley Cooper met zijn bejubelde ‘A star is born’, Ben Affleck, die met zijn ‘Argo’ drie Oscars binnenhaalde en Angelina Jolie die eerder dit jaar een BAFTA-nominatie kreeg voor ‘First they killed my father’. Paul Dano schaart zich nu in dit gezelschap met zijn regiedebuut ‘Wildlife’, waarmee hij afgelopen voorjaar in Cannes in de race was voor de Gouden Camera. Tevergeefs, helaas. Het verhaal van ‘Wildlife’, gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Ford, speelt rond 1960 in een kleine plaats in Montana. Het gezin Brinson dat centraal staat komt voor een enorme opgave te staan.

Onbestemde verlangens
Vader Jerry (Jake Gyllenhaal, r.) werkt op een golfbaan en zijn vrouw Jeanette (Carey Mulligan) zorgt voor hun veertienjarige, slungelige zoon Joe (Ed Oxenbould). Wanneer Jerry wordt ontslagen besluit hij zich aan te sluiten bij een groep ‘fire fighters’ die een enorme bosbrand probeert te bedwingen. Daarvoor is hij vervolgens wel langere tijd van huis. Jeanette neemt noodgedwongen een baan als zwemlerares en probeert het gezin draaiende te houden, maar een combinatie van eenzaamheid, onzekerheid en onbestemde verlangens brengen haar en haar gezin op onbekend terrein. Het perspectief van de film ligt bij puberzoon Joe, maar de onbetwiste hoofdpersoon is Jeanette, die geweldig wordt vertolkt door Mulligan. Het acteerwerk zit ook bij de anderen wel snor, maar het intrigerende verhaal wordt verteld met de handrem erop. Hier en daar wat meer vaart had het geheel nog wat verder kunnen optillen.