TrosKompas

RobinHood1_1.jpg

Robin Hood (2018)

3
In een nieuwe Robin Hood-film is de bekende volksheld niet ontkomen aan de stofdoek. Dat is wel zo verfrissend.

Een opvallende verandering aan de nieuwe Robin Hood-film is de eigentijdse kleding van de cast. Op Twitter regende het verbolgen reacties, maar toch is het verre van storend dat Robin of Loxley (Taron Egerton, r.) niet in zijn bekende tuniekje rondrent. Hij woont nog wel op zijn kasteel in Nottingham, samen met Marian (Eve Hewson). Hun toekomstplannen vallen in duigen als Robin op kruistocht moet naar het Midden-Oosten. Het valt hem daar zwaar. Als hij op een dag getuige is van een hartverscheurend schouwspel waarbij een vader, Little John (Jamie Foxx, l.), zijn zoon wil redden, grijpt Robin in. Een pijl in zijn lijf en een enkele reis terug naar Engeland zijn zijn deel.

Verloederd Nottingham
In Nottingham blijkt er veel veranderd. Marian, die dacht dat Robin gesneuveld was, is getrouwd met zijn halfbroer (Jamie Dornan). De stad is verloederd en de corrupte sheriff (Ben Mendelsohn) knijpt de bevolking financieel uit. Robin wil niet werkeloos toekijken om te zien hoe Nottingham verder afglijdt. Dat hoeft niet: in Little John, die Robin achterna is gereisd, vindt hij een handlanger. Onder zijn leiding groeit Robin uit tot een subliem pijl- en boogschutter en een onverslaanbare dief; een superheld die de sheriff besteelt en het geld aan de armen geeft. Samen smeden ze plannen om de sheriff definitief ten
val te brengen. Producent Joby Harold permitteerde zich verschillende vrijheden in het bekende Robin Hood-verhaal en dat levert, met de eigentijdse kostuums, het leuke spel van de cast, de kwinkslagen en de visuele effecten, een verfrissend verhaal op. Al had de film aan kracht gewonnen met een kortere speelduur.