TrosKompas

Mission3.jpg

Mission: Impossible - Fallout (2018)

In alweer de zesde ‘Mission: Impossible’- film belanden Ethan Hunt en zijn team in een race tegen de klok nadat een missie verkeerd afloopt. Hoofdrolspeler Tom Cruise praat ons bij over het verhaal, de personages én de stunts.

Volgens Tom Cruise is ‘Fallout’ de film waar alle vorige delen samenkomen. “Je ziet karakters uit het verleden terug, en verhaallijnen die al een paar delen lopen komen tot een conclusie. Het is een episch, persoonlijk verhaal en de inzet is torenhoog.” Een terugkerend personage is Julia (Michelle Monaghan), die in ‘Mission: Impossible 3’ (2006) met Ethan Hunt trouwde. Maar Ethan moest al snel de hartverscheurende beslissing nemen om te verdwijnen,om zo te voorkomen dat Julia iets aangedaan zou worden. In ‘Fallout’ duikt ze weer op. “Omdat de lm de apotheose is van alle vorige delen, moest Julia terug- komen”, aldus Cruise.

Eigen agenda
Een nieuw gezicht is Henry Cavill, die CIA-huurmoordenaar August Walker speelt. Hij is door het hoofd van de CIA ingezet om Ethan Hunt in toom te houden. Maar Walker lijkt er een eigen agenda op na te houden. Cruise is onder de indruk van Henry Cavill. “Hij is atletisch, charismatisch en straalt kracht uit. De kijker zal zien dat Henry er vol voor gaat. Hij zet met August Walker een waardige tegenstander neer.”

Extreem
Wat zou een Mission: Impossible’- film zijn zonder stunts? Dé adembenemende actiescène in ‘Fallout’ heeft te maken met een helikopter die over de onherbergzame natuur van Nieuw-Zeeland scheert. Aan de helikopter hangt een dertien meter lang touw, met aan het eind een net gevuld met ballast. Ethan Hunt klimt aan dat touw omhoog, maar als de helikopter een scherpe draai maakt, valt Hunt weer terug op het net. Cruise deed alles zelf. “We zijn deze stunt al twee jaar aan het oefenen. Het is een van de zwaarste dingen die ik heb gedaan. Het klimmen was heel moeilijk, want het is lastig om te ademen, doordat er vlak onder de bladen van de helikopter minder zuurstof is. Het was bitter koud, en ik droeg een harnas dat de bloedcirculatie in mijn benen afknelde, dus die waren gevoelloos geworden. Vervolgens moet ik me dertien meter laten vallen, en ik wist niet precies hoe ik op het net zou neerkomen. Als ik op mijn hoofd was gevallen, had ik echt een probleem gehad.”

Verbrijzeld
Een kleinere stunt werd echter wereldnieuws. Bij het springen van het ene naar het andere gebouw klapte Cruise’ voet tegen de muur. Een scan wees uit dat een deel van zijn enkel verbrijzeld was. “De artsen zeiden dat het negen maanden ging duren om te herstellen. Maar doordat ik twaalf uur per dag trainde, waren we na zes weer aan het filmen. Vier weken later kon ik weer rennen en twee weken daarna sprong ik weer overal vanaf.”