TrosKompas

TheLastSon1.jpg

The last son (2018)

3
De Amerikaanse politicus Ted Kennedy was in 1969 betrokken bij een dodelijk verkeersongeval. Het ongeluk voorkwam later zijn gewenste presidentschap. ‘The last son’ speculeert over de toedracht.

Na de moord op John in 1963 en op Robert in 1968, zo fraai verfilmd in respectievelijk ‘JFK’ en ‘Bobby’, was Ted de laatste overgebleven zoon van het Kennedy-geslacht. Als senator was hij al zeer invloedrijk, en het presidentschap lag voor deze telg uit de beroemde familie binnen handbereik. Het beruchte Chappaquiddick-incident zou de loop van de geschiedenis echter veranderen. Op 18 juli 1969 begeeft Ted (Jason Clarke) zich naar het eiland Martha’s Vineyard voor een zeilwedstrijd en een feest met zijn neef Joe Gargan (Ed Helms) en enkele andere medewerkers van de presidentscampagne van Bobby uit 1968. In dit gezelschap waren ook zes jonge, vrijgezelle campagnemedewerksters, onder wie Mary Jo Kopechne (Kate Mara). Het feest zelf vindt plaats in een afgelegen huisje op het kleine eilandje Chappaquiddick. Het gezelschap vermaakt zich prima. Rond elf uur ’s avonds verlaten Ted en Mary Jo samen het feest.

Bekende feiten
Tien uur lang meldt Ted niet bij de autoriteiten dat zijn auto van een brug is gereden en dat Mary Jo daarbij in het ondiepe water is verdronken. Pas nadat voorbijgangers de auto ’s ochtends in het water hebben zien liggen, meldt Ted zich bij de politie. Teds vrienden, advocaten, spindoctors en zelfs zijn bejaarde vader Joe (Bruce Dern) proberen een verhaal te construeren dat recht doet aan de feiten zonder Teds politieke carrière te schaden. Het nieuws over de eerste man op de maan twee dagen later leidt in elk geval de aandacht behoorlijk af. De Australische acteur Jason Clarke, toevallig geboren één dag voor het Chappaquiddick-incident, zet een zeer overtuigende Ted Kennedy neer, zowel qua uiterlijk als qua spel. Het verhaal gaat uit van de bekende feiten, maar vult de ontbrekende gegevens aan met speculatie. De film laat na stelling te nemen en dat maakt het geheel wat vlak. Het had best kritischer gemogen