TrosKompas

9cm_GameNight.jpg

Game night (2018)

Drie koppels komen erachter dat spelletjesavond geen spelletje is, in het hilarische ‘Game night’.

Max en Annie (Jason Bateman en Rachel McAdams) hebben elke vrijdag met twee andere stelletjes spelletjesavond. Brooks (Kyle Chandler), de stoere en charismatische broer van Max, wil ook een keer meedoen, en nodigt het zestal bij hem thuis uit. Brooks heeft een mystery dinner opgezet: er zal die avond een ‘misdrijf’ plaatsvinden, en de gasten moeten uitpuzzelen hoe de vork in de steel zit. Als er later op de avond wordt aangeklopt en twee gemaskerde mannen Brooks meenemen, zijn Max en consorten er dan ook heilig van overtuigd dat het bij het spel hoort. Niet dus.

Prima balans
De trailer van ‘Game night’ leunt zwaar op een paar lompe, fysieke grappen. Daardoor zou je weleens níét naar de film willen. En dat zou zonde zijn, want het totaalproduct steekt juist veel verfijnder in elkaar. ‘Game night’ heeft een prima balans tussen harde en subtiele grappen, die zorgen voor een doorlopende stroom aan lachsalvo’s. Niet dat het alleen maar lang leve de lol is. Er worden pijnpuntjes aange-stipt (Max voelt zich continu gekleineerd door zijn populaire broer Brooks), maar die zitten goed verweven tussen de leuke momenten en halen de vaart niet uit de film.

Spelplezier
Naarmate ‘Game night’ vordert stapelen de plotwendingen zich op, waardoor het verhaal steeds onwaarschijnlijker wordt. Maar een belangrijk ingrediënt zorgt ervoor dat dit minpunt niet als storend wordt ervaren. Dat is het enorme spelplezier dat afstraalt van ‘Game night’.