TrosKompas

Rob Verlinden

Trots op mijn tulp!

Greigii tulpen zijn er in verschillende kleuren, van roze tot rood en wit, of soms met twee kleuren in één bloem. Het blad is bijna altijd opvallend, met een bijzondere print.

Mijn vader was een groot bloembollenkenner en gebruikte ze veel in de tuinen die hij aanlegde. Zijn meest favoriete tulpen waren de greigii. Het was jaren geleden dan ook een grote eer voor mij dat een nieuwe tulp uit deze groep naar mij werd vernoemd. Hij heet officieel Tulipa greigii Rob Verlinden. Tien jaar geleden heb ik deze tulp voor het laatst in mijn eigen tuin gehad… Zoals dat altijd gaat; bij een ander plant je hem en elk jaar vergeet je het bij jezelf. Vorig jaar besloot ik: wat er ook gebeurt, ik ga ze nu weer een keer in mijn eigen tuin planten!

Beloond
De afgelopen maand werd ik beloond, de tulpen bloeiden prachtig met hun opvallende blad en knalrode bloemen. En dat deed wat met mij. Ik genoot elke dag dat ze bloeiden en iedereen die op bezoek kwam, moest weten: dit is de Rob Verlinden-tulp. Deze greigii tulpen overhouden gaat makkelijk. Haal ze direct na de bloei uit de grond. Haal alleen de uitgebloeide bloemen eruit en laat steel en loof zitten. Schud de grond tussen de wortels er goed uit. Pak ze in oude kranten en leg ze in een droge schuur weg. Maak in het najaar alles schoon en plant alleen de grootste bollen opnieuw, die bloeien volgend jaar weer. U begrijpt: dat heb ik ook met deze tulpen in mijn eigen tuin gedaan!

DSC_0087.JPG

© R. Verlinden