TrosKompas

Rob Verlinden

Bezoek de rimboe in Goes

De aantasting van het tropisch regenwoud gaat ons allemaal aan. Regenwouden nemen CO2 op en produceren zuurstof, en daarnaast kennen ze een enorme biodiversiteit. In landen met tropisch regenwoud zijn de laatste jaren grote percelen gekapt om plaats te maken voor plantages waar palmolie of soja geproduceerd wordt. Dat lijkt oké: die plantages zijn ook groen en ze zijn goed voor de economie van die landen. Maar plantages met allemaal dezelfde planten zijn niet hetzelfde als een regenwoud. Zonder diversiteit aan planten geen regenwoud, en zonder regenwoud loopt de aarde gevaar.

Als u wilt weten hoe bijzonder een regenwoud is, hoeft u niet ver te reizen: u kunt het bekijken en beleven in tropische tuinen waar men de rimboe heeft nagebouwd. In Goes bevindt zich sinds twee jaar een tropische tuin die langzaam een woud wordt. Er zijn meer van zulke tuinen in Nederland; het is belangrijk om die te bezoeken en de diversiteit aan planten te begrijpen. Vaak horen we dat er per dag stukken regenwoud ter grootte van enkele voetbalvelden verdwijnen, maar voor veel mensen is dat ver weg. Daarom: probeer het regenwoud te beleven en ga naar zo’n tropische tuin. 

De tuin in Goes, in een groot glazen gebouw, is nu bijna volgroeid. Natuurlijk kunt u ook zelf iets doen tegen het verlies van het regenwoud. Als u in de tuin tropisch hardhout gebruikt, controleer dan of het is voorzien van het FSC-keurmerk voor verantwoorde bosbouw. Zo draagt u eraan bij dat illegale houtkap wordt tegengegaan.

Omnium Tropisch bos september 2014-26 © Omnium.nl