TrosKompas

Rob Verlinden

De comeback van de kerstroos

De echte kerstroos is de Helleborus niger, een plant die in de winter bloeit met helderwitte bloemen. Van nature bloeit hij pas in februari. Maar de naam kerstroos heeft deze plant immens populair gemaakt. Toen men in de eerste helft van de negentiende eeuw kerst echt ging vieren met een boom en decoraties, waren er weinig bloemen om versieringen mee te maken. De kerstkleuren waren toen rood en wit. Bessen waren er, als die nog niet opgegeten waren door de vogels, maar witte bloemen waren er bijna niet. De kerstroos bood redding. De plant werd in december binnen in de warmte gezet en begon prompt te bloeien.

kerstroos

Bijna verdwenen

De Helleborus had een enorme schare fans, maar door de massale kweek in de vorige eeuw werd de plant ziek en verdween hij bijna helemaal. Door een bijzondere manier van kweken in het laboratorium is het gelukt deze plant weer gezond te krijgen. De laatste vijf jaar is hij bezig met een enorme comeback. Na vijftig jaar is-ie voor de tweede keer een van de populairste kerstplanten; nu in diverse kleuren, maar met het witte exemplaar op nummer 1. Plant ’m na de kerst in de tuin en het jaar erna zal hij weer bloeien, maar dan ‘zoals het hoort’ in februari.


 

Vraag van de week
Help, mijn kerstster laat z’n blad vallen!

De kerstster, de Euphorbia pulcherrima, is gevoelig voor water geven. Altijd als u water geeft, moet dat lauwwarm zijn, beslist niet koud. Ook de hoeveelheid water mag niet te veel zijn, liever elke dag een klein beetje dan een keer te veel. Koelt de potkluit te veel door te veel water, dan laat hij ook zijn blad vallen.

kerstster