TrosKompas

Muziek

Marco Borsato

Na enkele woelige jaren wilde Marco Borsato een album maken dat past bij de plek waar hij nu in het leven staat. Dat werd ‘Evenwicht’.

Hij had in zijn carrière genoeg gouden platen en prijzen verzameld. “De successen – waar ik heel blij mee ben – volgden elkaar in zo’n hoog tempo op, dat het alleen nog maar daarom leek te gaan”, aldus Marco. “Plezier en passie raakten ondergeschikt. Dit keer deden John (Ewbank, de tekstschrijver, red.) en ik het anders. Geen deadlines en formats: we zouden wel zien wat er uitkwam.”

180 graden anders
“De titel ‘Evenwicht’ slaat op de plek waar ik nu in het leven sta. Ik heb klappen gehad en ben opgestaan. Ik ben van nature een optimist. Al zijn er heftige momenten geweest. Ik weet nog dat ik op een dag een enorm bedrag moest overmaken naar de bank. Alles waar ik voor gewerkt had, was in één klap weg. Ik reed naar huis en onderweg belde Leontine. Die zei: ‘Straks drinken we samen champagne. Om het te vieren.’ Dat is natuurlijk 180 graden de andere kant op denken. Onderweg werd ik plotseling bevangen door het landschap. Ik stapte uit. Er lag sneeuw, het rook heerlijk, ik zag prachtige kleuren en dacht: hoe mooi kan het leven zijn? Geniet je van iets kleins of is het grootste niet goed genoeg? Blijf je mokken of maak je er iets van? Die ervaring vormde de inspiratie voor de single ‘Mooi’.”

De tijd telt mee
“Ik blijf niet hangen in wrok”, gaat Marco verder. “Dat bezing ik in ‘Tweede kans’. Iedereen mag fouten maken. Ik ben ook niet perfect. Je kwetst iemand onbedoeld of wordt onbedoeld gekwetst. Dan is het mooi om te zeggen: ‘Zand erover!’” Hij benadrukt dat hij deze en andere liedjes vroeger niet had kunnen zingen. “Ze zouden niet geloofwaardig zijn geweest. Tijd en levenservaring zijn mee gaan tellen; deze plaat klinkt doorleefder.”