TrosKompas

Wandel- & fietskompas

In het land van de Dinkel

Tijdens de tocht van deze week fietst u in deze omgeving door het kleinschalige essenlandschap zoals dat al in de vroege middeleeuwen vorm kreeg.

Door Twente stroomt de rivier de Dinkel, die bij het plaatsje Losser ons land binnenkomt. Tijdens de tocht van deze week fietst u in deze omgeving door het kleinschalige essenlandschap zoals dat al in de vroege middeleeuwen vorm kreeg.

Zo vindt u er authentieke Saksische boerderijen, bijvoorbeeld in Groot Angelo. De fietstocht van bijna 45 kilometer start bij hotel-restaurant De Landmarke in Ootmarsum en voert u achtereenvolgens door Angelo, Tilligte, Denekamp en Rossum voordat u landgoed Singraven bereikt, een van de mooiste plekjes van Twente. Allereerst komt u bij de Molen van Singraven, een watermolen die werd gebouwd in 1448. Er staan aan de oevers van de Dinkel ook nog een voormalige oliemolen, een koren- en een houtzaagmolen. Die laatste twee bleven tot de jaren zestig in bedrijf.

Wat een vogels!
Huis Singraven was in 1361 een boerenhofstede, eigendom van de bisschop van Utrecht. In 1651 werd het inmiddels vervallen huis gesloopt en volledig herbouwd. U kunt er een grote collectie kunst en antiek bezichtigen van de laatste particuliere eigenaar en tussen november en april zijn er rondleidingen. U kunt er tevens een aangename wandeling maken over het landgoed. Doorfietsend komt u na een kilometer of tien bij Lutterzand, een uitgestrekt natuurgebied van jeneverbesstruiken, dennenbossen en heidevelden dat wordt omzoomd door de Dinkel.

Het gebied werd in 2007 benoemd tot Aardkundig Monument omdat het een waardevolle geologische locatie is. Het is zeer de moeite waard om hier op de vogels te letten. Onder meer de buizerd, zwarte en bonte specht, staartmees, boomleeuwerik, nachtzwaluw en zelfs de ijsvogel zijn hier waar te nemen.