TrosKompas

Wandel- & fietskompas

Drentse landgoederen

TrosKompas neemt u mee naar Drenthe, waar u de wandelroute ‘Landgoederen Eelde’ van zo’n zeventien kilometer kunt lopen. U vindt niet alleen mooie landhuizen op uw tocht, maar ook fraaie havezaten (een versterkte hofstede of hoeve) en prachtige natuurgebieden.

U start de tocht in Paterswolde, waarvan zich een klein deel in de provincie Groningen bevindt. Al snel komt u bij het landgoed De Braak, een monumentaal park met kronkelende laantjes, sierlijke vijvers en een doolhof. Vervolgens loopt u door het Friesche Veen, bestaande uit moerasbos, rietland en open water, en het Paterswoldsemeer die beide behoren tot landgoed Vennebroek. Er is ook een mooie havezate te zien en een vijver met beuken waarvan de oudste ruim 300 jaar is en een stamomtrek van bijna vijf meter heeft!

Weelde in Eelde
Verder wandelend richting Eelde, dat al voor het eerst werd genoemd in 1139, doemt al rap havezate Lemferdinge op, dat bestaat uit een schathuis en tuinen. Vervolgens bereikt u landgoed De Duinen met een opvallende vijver in de vorm van een vis. Even verderop vindt u havezate Oosterbroek en huis Hooghullen, dat in 1891 werd gekocht door de Vereniging tot Bevordering van het Herstel van Drankzuchtigen. En beide dienden in WO II als Duitse legerplaats.

De volgende kilometers kunt u genieten van het buitengebied van Eelde, met aan de rand van het dorpje de Waterburcht, een restant van een middeleeuws mottekasteel. Dat is een vrij steile heuvel met daarop een houten of stenen toren. In Eelde kunt u nog even langs de Onze Lieve Vrouwe- en Sint Gangulfuskerk lopen, die dateert uit de veertiende eeuw. Opvallend daar zijn de schilderingen in het gewelf, en ook de grafzerken, waarvan de oudste stamt uit 1545.

Meer info vindt u hier:
Wandelroute Landgoederen Eelde