TrosKompas

mup_01.jpg

The Muppets (2011)

De Muppets zijn terug! Maar zit daar nog wel iemand op te wachten? Opper-fan Walter is overtuigd van wel, en hij doet er in ‘The Muppets’ alles aan om van Kermit & consorten weer een succes te maken.

Samen met zijn broer Gary (Jason Segel) groeit Walter op in het gemoedelijke dorp Smalltown. Hij is een groot fan van de Muppets, en hij kan zijn geluk dan ook niet op als Gary en diens vriendin Mary (Amy Adams) Walter uitnodigen met hen mee te gaan naar Los Angeles, om de Muppet-studio’s te bezichtigen. Tijdens de tour krijgt Walter echter de schrik van zijn leven: niet alleen is de studio verwaarloosd en verlaten, maar ook hoort hij hoe de nieuwe eigenaar, zakenman Tex Richman (Chris Cooper) de studio wil slopen om er een olieplatform neer te zetten. Om dat te voorkomen verzinnen Walter, Gary en Mary een plan: ze willen de Muppets weer bij elkaar brengen en een benefietavond organiseren. Dit laatste om de tien miljoen dollar, nodig om de studio terug te kopen, bij elkaar te sprokkelen.

Furore
“It’s time to play the music, it’s time to light the lights…” De Muppets waren het populairst eind jaren 70, begin jaren 80. Ze maakten furore met ‘The Muppet show’ op televisie, en draafden op in zes speelfilms, waarvan de laatste uit 1999 dateert. Sindsdien doken Kermit & co. hier en daar nog wel eens op (o.a. in een briljante Muppet-versie van Qeens ‘Bohemian rhapsody’ op youtube) maar toch zijn ze wat uit de picture geraakt. Anders dan hun collega’s van Sesamstraat -die dagelijks op tv te zien zijn en daardoor steeds weer nieuwe generaties aan zich kunnen binden- bestaat de grootste groep fans van de Muppets uit nostalgische dertigplussers.

Weemoed
Zijn de Muppets nog wel van deze tijd? De film neemt de criticasters de wind uit de zeilen door zélf deze vraag (met een knipoog) aan de kaak te stellen. In plaats van net te doen of er niks aan de hand is, draait de hele film juist om het feit dat de Muppets vergeten zijn door de wereld, of in ieder geval door de jongere generaties. Het wordt getypeerd met scène waarin tienersterretje Selena Gomez in een telefoonpanel zit tijdens de benefietactie. Als de Muppets haar bedanken, reageert ze onverschillig met “Ik ken jullie niet. Ik zit hier alleen maar omdat mijn manager het goede publiciteit vond om hier te komen.” Door het gebrek aan aansluiting met nieuwe generaties is de studio waar vroeger de grote successen werden geboekt, nu vervallen en leeg. De Muppets zijn ieder hun weegs gegaan. Sommige met succes (Gonzo is rijk geworden in de toiletpot-business, Miss Piggy is moderedactrice bij de Franse Vogue), andere beduidend minder (Fozzie staat met de armzalige coverband The Moopets voor lege zalen, Animal zit in een kliniek om zijn woede-uitbarstingen onder controle te krijgen). Voormalig leider Kermit denkt met weemoed aan de goede oude tijd, terwijl hij zijn dagen slijt in een enorme villa.

Shownummer
Groot fan Walter zorgt er uiteindelijk voor dat de Muppets weer bij elkaar komen. De kijker maakt op een leuke manier kennis met dit figuur, door een introductie die zowel aangenaam absurdistisch als oprecht gevoelig is. Pop Walter is namelijk de broer van mens Gary. In vogelvlucht zien we zijn leven voorbij trekken. We zien hoe Walter en Gary samen opgroeien in het blije plaatsje Smalltown, waar een mooie bloem al aanleiding is om uit te pakken met een groots opgezet shownummer. Walter is een geliefd en gelijkwaardig inwoner van Smalltown en wordt als mens opgevoed. Maar toch merkt hij dat hij anders is. Al was het alleen maar bij het jaarlijkse meetmoment tegen de muur: waar het potloodstreepje bij broer Gary steeds hoger komt, blijft die van Walter al sinds zijn geboorte steken op een halve meter. Het is voor kijker zelfs ontroerend te zien hoe Walter niet begrijpend naar die potloodlijn kijkt, en op zijn tenen gaat staan om ook maar te groeien, al was het maar een centimeter. Waarschijnlijk is Walter zo’n grote Muppet-fan omdat hij diep van binnen voelt dat hij één van hen is.

Hippieachtig
‘The Muppets’ is doordrenkt van een kinderlijk enthousiasme, waar je even aan moet wennen. Van de poppen kan je het beter hebben dan de mensen; de scènes in Smalltown, gevuld met stralend lachende mensen in felgekleurde kleding, zijn haast te vrolijk. Of zijn wij nu zo cynisch geworden dat we niet meer tegen zoveel blijheid kunnen? Misschien, maar toch had een beetje venijn geen kwaad gekund. Bad guy Tex Richman neemt zijn eigen slechtheid al op de hak door het uitroepen van “Maniakale lach, maniakale lach!” Aan de andere kant: het is een Muppetfilm. En Kermit en zijn vrienden staan bekend om hun haast hippieachtige manier van denken, vol ‘love, peace and happiness’. Niet zwartkijken, maar blij kijken is het devies, ook voor ons als kijker. Iedereen die openstaat voor de vrolijke chaos van ‘The Muppets’ zal een toptijd hebben, ongeacht hoe oud of jong je bent.