TrosKompas

bm_01.jpg

Bridesmaids (2011)

Bruidsmeisje zijn, dat is toch romantiek ten top? ‘Bridesmaids’ laat zien dat dit absoluut niet zo is. De bruidsmeiden in deze hilarische comedy vechten elkaar de tent uit om de bruid de dag van haar leven te bezorgen.

Het zit Annie (Kristen Wiig) qua werk en relatie niet mee. Gelukkig is er altijd haar hartsvriendin Lillian (Maya Rudolph) bij wie ze haar hart kan uitstorten. Dan vertelt Lillian dat ze gaat trouwen, en graag wil dat Annie haar bruidsmeisje wordt. Annie vreest dat hun innige band kapot zal gaan zodra Lillian eenmaal getrouwd, maar met frisse tegenzin stemt ze toch toe. Annie heeft er nog minder zin in als ze de andere bruidsmeisjes ontmoet. Haar grootste rivale wordt de rijke, mooie Helen (Rose Byrne), die alles lijkt te hebben wat Annie niet heeft. Ze gaan een verbeten strijd aan om de gunst van ‘hun’ Lillian.

Geen romcom
Eerst een geruststelling voor de mannelijke kijkers: ‘Bridesmaids’ is NIET een tandglazuur-brekend zoete romcom. Ook is het géén vermoeide ‘girl power!’-‘Seks and the city’-kloon. Vanaf de openingsscène wordt duidelijk dat dit een film is die grappig is voor alle seksen. De film begint namelijk met een hilarische seksscène tussen Annie en haar droom-man Ted (Jon Hamm). Urenlang wil hij in de meest rare standjes de liefde bedrijven, en je ziet haar zichzelf zuchtend in wéér een onnatuurlijke anatomische positie wringen. Het is niet erotisch, maar enorm grappig. Het laat gelijk zien dat Kristen Wiig (die ook het script schreef) niet bang is zichzelf voor schut te zetten.

Extra slagroom
De cast bestaat uit hier in Nederland nog goeddeels onbekende actrices, die echter in thuisland Amerika allemaal hun komische sporen hebben verdiend. Het draait om de kemphanen Annie en Helen, maar de overige bruidsmeiden zorgen met ieder hun eigen karaktertrekken voor de extra slagroom op de taart: de potige Megan (Melissa McCarthy), het grijze muisje Becca (Ellie Kemper) en de naar seks hongerende Rita (Wendi McLendon-Covey). Vooral Melissa McCarthy is erg grappig als een vrouw die als een bulldozer op haar doel afgaat.

Niet hysterisch
De humor in ‘Bridesmaids’ is godzijdank niet van het hysterische ‘kijk mij nou eens gek doen’-soort. Tijdens de opnames kregen de actrices alle ruimte om te improviseren, en daar zijn pareltjes aan spontane komische acties uit voortgevloeid. Hierdoor rollen ook alle opmerkingen natuurlijk over hun lippen, alsof ze het net bedacht hebben (wat dus ook zo is). Het levert briljante kromme-tenenhumor op, vooral in de scène waar Annie en Helen elkaar de loef af willen steken met de perfecte toespraak, en die in het vliegtuig wanneer Annie flink aangeschoten de businessclass in probeert te sluipen. ‘Bridesmaids’ laat zien dat vrouwen en onderbroekenlol een prima huwelijk opleveren.